zaterdag, 4. augustus 2007 - 18:04

'Vakantiesouvenir' kan duur uitvallen

Tilburg

Alle bezitters van een nepwapen worden strafrechtelijk vervolgd. “Hoezo�, is dan vaak de reactie, “het gaat om speelgoed, ze schieten toch niet ècht?� Dat het daar niet om gaat licht de Bredase persofficier van justitie, Tom Hendriks, toe: "Heel veel overvallen worden gepleegd met nepwapens. Ze zijn dan wel van kunststof en veel lichter, maar als je er een op je gericht krijgt, weet je dat niet. Wij vervolgen bezitters van nepwapens, juist omdat ze geschikt zijn om ermee te dreigen.�

Arie van Iersel, vuurwapenspecialist bij de politie, legt uit: "Helaas voeren de ons omringende landen een ander beleid. Het is vrij simpel om tijdens de vakantie in het buitenland aan nepwapens te komen. En ze hebben een grote aantrekkingskracht op jongens en soms ook op hun vaders. De jeugd vindt het stoer om zo’n wapen te hebben, vooral tegenover leeftijdgenoten. Voor je het weet wordt ermee gedreigd. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een imitatiewapen vaak een opstapje is naar een scherpschietend wapen. Imitatievuurwapens blijven dus onze aandacht houden. In 2006 namen we 360 nepwapens in beslag." Ook veerdruk- en alarmpistolen vallen onder deze categorie.

Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns, ook al zijn ze van een andere formaat of van een afwijkende kleur, je mág ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; die zijn niet alleen voor dreiging geschikt, ze kunnen ook verwondingen veroorzaken. Het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt daarom streng. Er wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt. De straffen voor jongeren variëren van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen. Ga je voor een tweede keer in de fout dan zijn de straffen aanzienlijker hoger. De vakantie kan dus een stuk duurder uitvallen!
Provincie:
Tag(s):