vrijdag, 22. juni 2007 - 21:56

Vale gieren gesignaleerd in A'damse bos

Amsterdam

Vissers hebben donderdag in het Amsterdamse bos enkele vale gieren gesignaleerd. De dieren vielen door hun enorme grootte direct op. Vale gieren zijn ongeveer 1 meter hoog en hebben een spanwijdte van ruim 3 meter. De dieren zijn afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en zijn op zoek naar voedsel. Eerder werden de gieren al gezien boven in België en Duitsland. Ook in Nederand zijn grote groepen gieren gezien boven Zuid-Oost Brabant en Limburg.

Een poging om de hongerige dieren te voeren in België mislukte omdat de roofvogels leven van dood aas dat al aan het ontbinden is. De ruim 200 kilo vlees dat voor de vogels werd neergelegd was te vers, dus ze lieten het liggen.

Begin deze week zijn er al rond de twintig gieren gezien boven delen van Mönchengladbach en de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Sleeswijk-Holstein. De vogels hebben inmiddels al duizend kilometer afgelegd in hun zoektocht naar voedsel.

Volgens een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland zweven er boven Nederland nog enkele gieren, de grote groepen zijn al weer vertrokken richting het zuiden.

De vissers langs de Bosbaan keken in ieder geval hun ogen uit, zo'n grote vogel hadden ze nog niet in de natuur gezien.
Provincie:
Tag(s):