maandag, 18. juni 2007 - 20:26

Vale gieren zoeken voedsel in Nederland

Regio

De afgelopen weken zijn in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg enkele vale gieren gezien. De roofvogels zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Pyreneeën waar ze zich normaal voeden met rondslingerende kadavers. Om de verspreiding van ziektes te voorkomen moeten deze nu opgeruimd worden waardoor de vogels op zoek gaan naar nieuwe voedselbronnen.

De roofvogels trekken hiervoor noordwaarts en zijn diverse keren gezien in de zuidelijke provincies en zeeland. Inmiddels zouden de gieren vanuit zeeland weer richting België getrokken zijn zo meldt de NOS. De spanwijdt van de vale gier is ruim 3 meter waardoor de vogels per dag enkele honderden kilometers kunnen afleggen.

Gieren leven in gebieden met warme droge opstijgende lucht en in de bergen. Omdat de vogel leeft van dode dieren, die tegenwoordig snel opgeruimd om ziektes te voorkomen, is het vinden van voedsel een kwestie van intensief zoekwerk over een groot gebied. Vogelkenners denken dan ook dat de vogels niet lang in ons land zullen blijven omdat er hier niet geen voedsel voor ze te vinden zal zijn.
Provincie:
Tag(s):