zondag, 11. maart 2007 - 9:26

Van Nistelrooy en Messi op dreef in El Classico

In een zeer boeiend schouwspel hebben FC Barcelona en Real Madrid vanavond de punten gedeeld in El Classico. In Camp Nou werd het 3-3.

De eerste helft was een waar genot om naar te kijken met binnen dertien minuten maar liefst drie doelpunten. Twee ervan kwamen op naam van Ruud van Nistelrooy die eerst een afvallende bal langs doelman Victor Valdes wist te schieten van buiten de zestien. Nadat Lionel Messi, op een prachtige steekbal van Samuel Eto'o, de gelijkmaker scoorde, was het wederom Van Nistelrooy die De Koninklijke aan een treffer hielp. Dit keer schoot de Nederlandse spits raak vanaf de stip, nadat Presas Oleguer een overtreding had begaan op Guti.

Barca zette direct vanaf de aftrap de tegenaanval in en hield het tempo enorm hoog. Nog voor het half uur kwam de ploeg van trainer Frank Rijkaard dan ook zeer verdiend op gelijke hoogte door opnieuw Messi. Ronaldinho zette een aanval op over de linkerkant, waarna de voorzet via Eto'o en doelman Iker Casillas bij de Argentijnse balvirtuoos belandde die de bal fraai met links in het dak van het doel volleerde.

Smetje voor de Catalanen was de tweede gele kaart voor Oleguer na een grove charge op Fernando Gago. Het deed Rijkaard doen besluiten Eto'o in de rust te vervangen voor de defensief ingestelde Sylvinho.Toch was Barcelona de tweede helft zeker niet de mindere, maar kregen de bezoekers, met name Van Nistelrooy, goede kansen op 3-2. Valdes was echter keer op keer een sta-in-de-weg voor de Madrilenen.

Real Madrid-trainer Fabio Capello, in de jaren negentig de coach van Rijkaard ten tijde van het gouden AC Milan-tijdperk, bracht de snelle Robinho voor Raul, maar veel resultaat leverde deze tactische ingreep niet op, enkele ongevaarlijke counters daargelaten.

Een dood spelmoment leek Barca uiteindelijk alsnog de das om te doen. Uit een scherp ingedraaide vrije trap van Guti, kopte Sergio Ramos de bal achter Valdes ruim vijftien minuten voor tijd.

Barca vocht nog voor wat het waard was en nam risico's in de slotfase met als gevolg dat Madrid, ondanks de overtalsituatie, ver werd teruggedrongen op eigen helft. In de laatste minuut profiteerde de Catalanen van de weergaloze Messi die met een fraaie individuele actie en zijn derde goal van de avond alsnog een punt uit het vuur sleepte.

Door het gelijke spel komt Barcelona op hetzelfde aantal punten als Sevilla. De koploper komt morgen echter nog wel in actie tegen Gimnastic.

Real Madrid staat voorlopig vierde met één punt achterstand op Valencia. De kwartfinalist in de Champions League gaat morgen op bezoek bij Osasuna en kan bij winst tot op één punt van Barca komen. Real Zaragoza kan, mits winst op Real Betis, Madrid voorbij stevenen op de ranglijst.