zondag, 5. augustus 2007 - 10:47

'Van Persie bezorgt Arsenal tournooizege'

Ajax is er niet in geslaagd het eigen Amsterdam Tournament te winnen. In een vrij lege Arena zorgde notabene ex-feyenoorder Robin van Persie voor het enige doelpunt.

In een redelijk saaie eerste helft was Arsenal tot de 40e minuut de betere ploeg. Beste kans was voor verdediger Touré, die na een vrije trap van Robin van Persie, hard inschoot op Maarten Stekelenburg. Ajax dat via veel overtredingen zich staande hield, kon geen vuist maken en mocht niet klagen toen Jurgen Colin, na een harde overtreding op de doorgebroken Van Persie, van scheidsrechter Kevin Blom slechts geel kreeg.

Dit viel ook Ajax-trainer Henk ten Cate op, die snel ingreep en na 24 minuten Gregory van der Wiel naar de kant haalde, voor de pijlsnelle Rommedahl. Ajax schakelde daarmee over van 4-4-2 naar een 4-3-3 systeem.

Amper twee minuten in het veld was Rommedahl direct gevaarlijk, na een snelle solo schoot hij rakelings over. Vanaf de 38e minuut liet Ajax zich zien met wat afstandschoten, waarvan de vrije trap van Wesley Sneijder maar net werd weggetikt door Arsenal goalie Lehmann; Heitinga kwam vervolgens net te laat voor de rebound.

De tweede helft ging lang gelijk op, met weinig kansen voor beide teams, die het niet schuwden elkaar te bestoken met vervelende overtredingen.

Na 62 minuten mocht de topaankoop van de Gunners, Eduardo da Silva, het veld betreden. Hij is deze transferperiode aangetrokken als vervanger voor Arsenal-legende Thierry Henry. In de 68e minuut komt Colin wederom goed weg, na een harde overtreding op Van Persie, maar ook niet kreeg hij geen rode kaart te zien.

De laatste 20 minuten was Arsenal weer de betere ploeg. Het is Maarten Stekelenburg die de Amsterdammers tot twee keer toe op de been houdt, na meerdere goede kansen van respectievelijk Robin van Persie en Eduardo da Silva.

Kort voor tijd laat de vrij onzichtbaar spelende Huntelaar zich zien. Na een goede voorzet van Donald kopte hij steenhard richting kruising, maar Lehmann kon nog net overtikken.
Een paar minuten voor tijd moest Ajax alsnog buigen toen Robin Van Persie raak schoot na een voorzet van Clichy.

Daarna werd Van Persie flink neergehaald door de uitstekend spelende Heitinga, waarne hij zelfs als voorzorg gewisseld werd en werd per brancard richting kleedkamer afgevoerd. Achteraf bleek er niets aan de hand te zijn.

Een kleine troostprijs voor uitblinker John Heitinga is dat hij tot speler van het toernooi is gekozen. Een ander pluspunt voor Ajax, onlangs het feit dat ze naast de winst grepen, is dat er meer duidelijkheid over de ploeg is. Hoewel Henk ten Cate nog veel werk heeft aan zijn elftal, lijkt een 4-3-3 formatie met Rommendahl redelijk te staan.
Categorie:
Tag(s):