dinsdag, 25. september 2007 - 9:17

Vanaf 2008 een nieuw rijexamen

Den Haag

Minister Eurlings van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft ingestemd met de opzet van het CBR voor het vernieuwde rijexamen voor de personenauto. Het examen wordt vanaf 1 januari 2008 geleidelijk ingevoerd en is bedoeld om het ongevallencijfer onder beginnende bestuurders omlaag te brengen.

Vanaf 2008 worden aspirant-automobilisten nadrukkelijker opgeleid en geëxamineerd in zelfstandig rijden, gevaarherkenning, file rijden en milieubewust rijgedrag. Die elementen hebben geleid tot nieuwe examenonderdelen.

Voor de invoering van het praktijkexamen is een overgangsperiode van drie maanden uitgetrokken. In die periode mag een kandidaat zowel het oude als het vernieuwde model doen. Vanaf 1 april 2008 neemt het CBR alleen nog het examen-nieuwe-stijl af.

Ook in het nieuwe theorie-examen dat 1 januari 2008 ingaat, wordt nadrukkelijker getoetst op verkeersinzicht en gevaarherkenning. Kandidaten voor het B-examen krijgen daartoe acht seconden lang foto’s van risicosituaties te zien. Zij moeten aangeven of zij zouden remmen, het gas loslaten of niets doen.
Provincie:
Tag(s):