dinsdag, 21. augustus 2007 - 14:31

Varkensflats geen goed plan vinden omwonenden

21 augustus maakte Milieudefensie bekend dat de organisatie in een week tijd via het landelijk meldpunt Varkensflats tientallen meldingen heeft gekregen van bouwplannen voor veefabrieken ontvangen. Via www.milieudefensie.nl/varkensflats konden meldingen doorgegeven worden.

Realisering van deze enorme stallen zal veel schade en overlast veroorzaken. Bewoners van de buurtschappen waar de veehouderij fors wil uitbreiden voelen zich door de overheid in de steek gelaten. Sinds een week kunnen omwonenden van (geplande) megabedrijven melding maken via de website. De overheid heeft geen landelijk overzicht van bouwplannen.

Door het Landelijk Meldpunt van Milieudefensie is nu in beeld gebracht dat op zeker 53 plekken megastallen voor meer dan 5.000 varkens of meer dan 250.000 kippen gepland zijn. Uitschieters zijn de dorpen Vroomshoop in Overijssel (drie etagestallen met 65.000 varkens), Middenmeer in Noord-Holland (1.620.000 slachtkuikens op een locatie) en Grubbenvorst in Limburg (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op meerdere verdiepingen).

De industrialisering wordt door deze bouwplannen enorm vergroot. Op een gemiddeld bedrijf zijn nu ongeveer 1000 varkens gehuisvest. Milieudefensie heeft veel inhoudelijke kritiek op de bouwplannen ontvangen. Omwonenden zijn verbolgen dat de overheid deze ontwikkeling lijkt toe te staan.

Samen met omwonenden wil Milieudefensie proberen de bouwplannen te verijdelen. Er wordt gewerkt aan een landelijk netwerk van lokale actiegroepen tegen megastallen. Als het nodig is zullen juridische procedures benut worden.

Een woordvoerder van milieudefensie is van mening dat de overheid moet ingrijpen en dat consumenten deze manier geen goed idee vinden daar er juist milieuvriendelijker moet worden gehandeld. Ook het dierenwelzijn staat met deze plannen op de tocht.
Provincie:
Tag(s):