maandag, 10. september 2007 - 18:46

VeeJay-machine wordt gerestaureerd

Tilburg

Het college heeft besloten het kunstwerk KaapEngine bij 013 van Gerald van der Kaap nieuw leven in te blazen. De kunstenaar stelt voor de komende jaren een 'playlist' samen, waardoor dagelijks een divers programma gaat draaien op de machine. Wethouder Hugo Backx (cultuur): "Nu 013 een metamorfose ondergaat door de verbouwing, is dit het ideale moment om het kunstwerk nieuw leven in te blazen.

Gerald van der Kaap is een internationaal bekende kunstenaar, het is enorm belangrijk één van zijn eerste werken in de openbare ruimte te behouden voor de stad." De KaapEngine zal zo snel mogelijk na de officiële heropening van 013 weer in werking worden gesteld.

De KaapEngine laat zo'n 300 kortere en langere videoclips zien, die op een intuïtieve manier gelinked zijn met onder meer poëziefragmenten, interviews en handleidingen. De videosequentie wordt via een "loop" geprojecteerd op een groot scherm op de gevel van 013. De VeeJay-machine legt op die manier een digitale verbintenis tussen het wonderlijke
leven van het witte doek en de dagelijkse bedrijvigheid van de stad.

De kosten voor de restauratie van het kunstwerk bedragen eenmalig € 11.076,-. De update die van der Kaap maakt voor de komende jaren bedraagt jaarlijks maximaal €1.200,-. Het college stelt de raad voor om dat bedrag voor de jaren 2007 tot en met 2011 beschikbaar te stellen.

De VeeJay-machine is al enkele jaren niet meer in gebruik. Dat komt omdat de technische onderdelen van het systeem erg kwetsbaar waren, waardoor de machine veelvuldig buiten werking trad. Bovendien moest het systeem handmatig in werking worden gesteld. Het kunstwerk is nu veel stabieler en kan zelfstandig functioneren, waardoor die zijn opgelost.
Provincie:
Tag(s):