dinsdag, 27. november 2007 - 17:48

Veel gedupeerden door woningfraude

Rotterdam

In Rotterdam en omstreken zijn velen gedupeerd als gevolg van woningfraude waaraan diverse notarissen en taxateurs meewerkten.
Door valse taxatierapporten werden woningen voor een veel te hoge prijs verkocht en in diverse gevallen stopte plots de huuropbrengst.

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat vier notarissen uit Rotterdam moeten in verband met het onderzoek van het Openbaar Ministerie hun geheimhoudingsplicht prijsgeven. Deze notarissen zouden hebben meegewerkt aan de woningfraude.

Het Openbaar Miniterie verdenkt de notarissen ervan valsheid in geschrifte te hebben gepleegd en medeplichtig te zijn aan onjuist of onvolledig doen van aangifte bij de belastingen en deelname aan een criminele organisatie. De notarissen zelf ontkennen dit.

De woningen zouden zijn verkocht volgens een zogenaamde A-B-C-constructie. Daabij wordt in één dag twee keer hetzelfde huis verkocht. Het OM vermoedt dat de huisjesmelkers volmachten van "tussenpersonen", een aantal onvermogende personen uit Suriname, hebben vervalst. Deze zeggen op hun beurt nooit een volmacht te hebben gegeven voor de aankoop van de panden. Om dit te onderzoeken moet het OM de administratie van de notarissen in beslag nemen.
Provincie:
Tag(s):