maandag, 30. juli 2007 - 18:55

Veertig jongeren tijdens Gay Pride op 16- boot

Amsterdam

Veertig jongeren varen zaterdag tijdens de Amsterdam Gay Pride mee op de 16-min boot. Het is voor het eerst dat er tijdens de optocht door de grachten van Amsterdam een boot speciaal voor jongeren meevaart. Initiatiefnemer Danny Hoekzema (14) zocht samenwerking met COC Nederland om aan heel Nederland te laten zien dat er homoseksuele jongeren zijn en dat het heel normale jongens en meiden zijn.

De veertig jongeren worden vanaf de kant aangemoedigd door tientallen jongeren die niet op de boot mee durven. Danny heeft inmiddels steun gekregen van de 16-jarige Linda. Op de boot zullen ook zo'n zestien ouders meevaren die T-shirts dragen met de tekst 'Proud Parent'.

Volgens homobelangenvereniging COC Nederland bestaat de groep en moet je daar iets mee. "16-min en homo gaat niet over de vraag of jongeren wel kunnen weten of ze homoseksueel of lesbisch zijn", stelt COC-voorzitter Frank van Dalen. "16-min gaat over jongeren die het soms al op hun elfde weten maar die we nog te vaak het recht ontzeggen gelukkig te zijn en hun eigen identiteit vorm te geven. Zolang jongeren nog angstig of terughoudend zijn hun coming out vorm te geven zal COC Nederland zich voor deze jongeren blijven inzetten. Wij zijn trots dat Danny met zijn boot meevaart."

Na afloop van de pride komen de jongeren samen voor het derde 16-min café bij COC Amsterdam. De COC-bijeenkomsten voor 16-minners zijn een groot succes. Bij de vorige bijeenkomst waren veertig jongeren en vijftien ouders uit heel Nederland aanwezig. Jongeren zijn blij eindelijk contacten te kunnen leggen met leeftijdsgenoten. "Hier hoef ik tenminste geen toneel te spelen", aldus een 14-jarig meisje. Een moeder van een 13-jarige jongen liet het COC een dag na de meeting weten: "Ik ben zo blij mijn zoon eindelijk weer gelukkig te zien."
Provincie:
Tag(s):