woensdag, 3. oktober 2007 - 17:01

Veiligheid van terrasverwarmers op gas onvoldoende

Den Haag

Terrasverwarmers die op gas werken, zijn onvoldoende veilig. Dat blijkt uit een woensdag bekendgemaakt onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Na drie jaar zijn veel terrasverwarmers nog niet veilig genoeg. Weliswaar heeft de VWA een daling van het aantal tekortkomingen geconstateerd, maar dit heeft nog niet geleid tot een aanvaardbaar veiligheidsniveau. Dit blijkt wederom uit het laatste onderzoekresultaat over 2006.

Hierin wordt geconstateerd dat nog altijd 14 van de 16 onderzochte terrasverwarmers onvoldoende veilig zijn. Het veilig kunnen ontsteken en het vermelden van belangrijke veiligheidsinformatie in de Nederlandse taal waren de meest voorkomende gebreken.

De consument moet extra voorzichtig zijn bij het gebruik. De VWA adviseert in ieder geval de installatie- en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en bij een defect dit niet zelf te repareren maar dit te laten doen door een erkend reparateur.

Uiteraard moet de terrasverwarmer op een stabiele ondergrond worden geplaatst. Op de site www.vwa.nl staan de belangrijkste tips voor kopers en gebruikers van terrasverwarmers.

De VWA treft de mogelijke maatregelen en confronteert nationaal en internationaal de betrokken instanties met de onderzoeksresultaten. Ook dit jaar wordt het onderzoek naar de veiligheid van terrasverwarmers herhaald. Hierbij zullen de bedrijven die in 2006 in overtreding waren, speciale aandacht krijgen.

De VWA doet al sinds 2004 jaarlijks onderzoek naar de veiligheid van terrasverwarmers die op gas werken. Werden deze producten in eerste instantie voornamelijk professioneel gebruikt, de laatste tijd zijn ze ook breed beschikbaar voor de consument.
Provincie:
Tag(s):