donderdag, 18. oktober 2007 - 7:56

Veilrecord voor Breitner van € 760.250,-

Amsterdam

De veiling van de eerste twee ‘Anton Philips’ stukken woensdagavond zorgde meteen voor een record. Kunsthandelaar Mark Smit uit Ommen bemachtigde op Christie’s 19e eeuwse kunstveiling Breitner’s Gezicht over de Keizersgracht hoek Reguliersgracht voor € 760.250,-. Dat is de hoogste veilingprijs ooit voor de Amsterdamse Impressionist: het record stond op € 582.450,- (Christie’s 2003).

Het tweede Philipsstuk, De Brug bij Rijswijk van Jacob Maris, vond voor € 120.250,- een nieuwe (particuliere) eigenaar. In totaal veilde Christie’s voor € 6.462.925,- aan 19e eeuwse kunst.

George Hendrik Breitner (1857-1923) raakte, na een vroegtijdig vertrek van de Haagse kunstacademie, in 1886 geheel verslingerd aan Amsterdam. Hij zwierf uren door volkse buurten als de Jordaan, mengde zich in de chaos op het Rokin en laafde zich aan de grandeur van de veelbezongen grachten.

Als één van de eerste schilders gebruikte Breitner een fotocamera – zijn afdrukken worden inmiddels beschouwd als kunstwerken op zich. Ook voor Gezicht over de Keizersgracht hoek Reguliersgracht maakte hij met zijn zwarte boxje vele voorstudies (geïllustreerd). Breitner schilderde deze niet klakkeloos na: de foto’s dienden, naast schetsen en zijn herinnering, als inspiratie om dat ene moment te vangen, de ultieme impressie van zijn onderwerp.

Op de Breitner van Anton Philips steekt een stadse mevrouw - waarschijnlijk Breitners latere schoonzusje Lise Jordan - van rechts naar links het doek over. Ze weet zich bekeken, maar gunt ons niet meer dan een terloopse blik: het is duidelijk dat wij bezoekers zijn, terwijl zij bijna thuis is voor thee met een kaakje.
Provincie:
Tag(s):