vrijdag, 5. oktober 2007 - 13:38

Velsertunnel viert 50 jarig bestaan

Velsen

Op 28 september was het vijftig jaar geleden dat de Velsertunnel openging met één tunnel voor het wegverkeer en één voor het treinverkeer. Het noordelijk en zuidelijk deel van Noord-Holland zijn toen - op 28 september 1957 – via deze twee tunnels met elkaar verbonden. Het ‘50 jarig jubileum’ van de oudste rijkstunnel van Nederland wordt met diverse festiviteiten gevierd.

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober tussen 10.00 uur en 16.00 uur zijn er publieksdagen speciaal voor de bewoners van Velsen en Beverwijk op het terrein van Rijkswaterstaat, Oude Pontweg 1, Velsen-Zuid. Er is een speciaal programma door Rijkswaterstaat ontwikkeld om bewoners te vermaken.

In het programma zijn onder andere theateracts en muzikale optredens opgenomen. De IJmuider Harmonie speelt beide dagen muziek en het bijzondere is dat deze harmonie 50 jaar terug ook optrad tijdens de opening van de tunnel. Naast deze bijzondere optredens is er een doorlopend programma. De bewoners kunnen een film over de bouw van de Velsertunnel bekijken en er is een expositie over de bouw van de Velsertunnels – de weg- en spoortunnel.

Op beide dagen zijn er rondleidingen. Hiervoor konden bewoners van Velsen en Beverwijk zich opgeven. Meer dan 1800 aanmeldingen zijn binnengekomen, niet alleen van bewoners van Velsen en Beverwijk maar ook uit andere plaatsen. De belangstelling is overweldigend! Zo groot dat Rijkswaterstaat op 6 en 7 oktober niet iedereen een rondleiding kan aanbieden.

Op beide publieksdagen krijgen ongeveer 550 mensen onder leiding van een deskundige een rondleiding. Rijkswaterstaat onderzoekt nog om nogmaals rondleidingen te verzorgen in een weekeinde in november voor nog eens 550 mensen. Inmiddels heeft iedereen een mail of brief gekregen.
Provincie:
Tag(s):