donderdag, 28. juni 2007 - 16:28

Venlo zet jongeren in voor ouderenzorg

Venlo

Onder de noemer ‘Jongeren aan Zet in de Ouderenzorg’ is landelijk een project opgestart om jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar de kans te geven om ouderenzorg te leren kennen, en om werkgevers in de ouderenzorg de kans te geven jong talent op te sporen.

Het vinden van gekwalificeerd personeel in de zorg wordt in de nabije toekomst voor verpleeg- en verzorgingshuizen een knelpunt, mede gezien de toenemende vergrijzing. Tegelijkertijd hebben relatief veel jongeren geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Met het project ‘Jongeren aan Zet in de ouderenzorg’ worden jongeren en werkgevers op gestuurde, gestructureerde wijze met elkaar in contact gebracht.

Landelijk zijn er zeven regio’s waar jongeren bij werkgevers in de zorg kunnen starten: Den Haag, Gooi en Vechtstreek, Delft, Rotterdam, Amsterdam, Zutphen, en Venlo. Zorggroep Noord-Limburg is de ambassadeur van het project, de werkgever waar het project start. Zij zullen ook andere werkgevers enthousiast proberen te maken om in het project te participeren.

Het project in de regio Venlo heeft als doel om binnen 12 maanden minimaal 20 jongeren een werkervaringsplaats te bieden in de ouderenzorg en hen te voorzien van een startpositie op de arbeidsmarkt. In het project is extra aandacht voor allochtone jongeren. De jongeren doorlopen een traject van twee maal drie maanden op het gebied van bijvoorbeeld de horeca, receptie, huiskameractiviteiten, licht administratief werk of de technische dienst.

Doelgroep zijn jongeren die zijn uitgevallen uit het schoolsysteem of op een andere manier de aansluiting op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding hebben gemist. Op de werkervaringsplaats wordt maatwerk geboden per jongere: van belang is dat de jongere kan kennismaken met de echte praktijk van het werken in de ouderenzorg én dat zij de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen.

In juni 2008 wordt het project geëvalueerd en wordt bezien of er een vervolg komt.
Provincie:
Tag(s):