zaterdag, 28. juli 2007 - 21:07

Verbod voor vrachtverkeer Hollandse Brug misschien voorbarig

Almere

De Hollandse Brug, die onderdeel is van de A6 tussen Amsterdam en Almere, is sinds eind april door Rijkswaterstaat voor vrachtwagens afgesloten. Rijkswaterstaat is tot deze maatregel overgegaan omdat de constructie van de brug niet aan de veiligheidseisen zou voldoen. De metingen en berekingen waarop deze conclusie is gebaseerd, blijken echter onnauwkeurig en onvolledig, aldus Magazin de Ingenieur
Het gebeurt niet gauw dat Rijkswaterstaat tot zo'n maatregel overgaat, maar de vele duizenden vrachtwagens die deze brug dagelijks passeren, kunnen volgens Rijkswaterstaat gaten in het wegdek veroorzaken.

De alarmbellen over de staat van de Hollandse Brug gingen bij Rijkswaterstaat rinkelen toen TNO in januari, vanwege de toegenomen verkeersbelasting, metingen verrichtte om de betonspanning te bepalen. Uit de resultaten van deze metingen werd berekend dat de voorspanning in de constructie maar liefst met 50% was teruggelopen, aldus ir. Dick Schaafsma, specialist Betonconstructies bij Rijkswaterstaat. "Bij zware belasting kunnen grote stukken van de tussenstorts uit de brug vallen. Vandaar het besluit om al het vrachtverkeer te weren" .
Ir. Cor v.d. Veen, hoofddocent Betonconstructies aan de TU Delft, zegt in Magazin de Ingenieur dat er verschillende redenen zijn om aan de onderzoekscijfers van de brugconstructie te twijfelen. "De temperatuur in het beton kan bijvoorbeeld een grote rol spelen. Als die in de week voor de metingen sterk aan het dalen of stijgen is, kunnen sterke temperatuurverschillen ontstaan in de betondelen". De universiteitsdocent kan pas een volledig oordeel geven als hij het gehele onderzoeksrapport heeft gezien.
Provincie:
Tag(s):