dinsdag, 7. augustus 2007 - 18:29

Verburg schaft vaccin mond- en klauwzeer aan

Den Haag

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat 265.000 doses mond- en klauwzeervaccin aanmaken. Ook heeft zij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke inzet van vaccinatie. Dit heeft het ministerie van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Daarnaast worden een concept-vaccinatieplan en een concept-vaccinatieregeling opgesteld. Tenslotte vraagt zij de zogenoemde Groep van Deskundigen zich voor te bereiden op een mogelijke adviesaanvraag inzake de veterinaire noodzaak om te gaan vaccineren.

Dit betekent overigens niet dat het besluit om bij een eventuele uitbraak te gaan vaccineren al genomen is. Dat kan pas op basis van een door de Europese Commissie goedgekeurd vaccinatieplan.

In Groot Brittannië is in het graafschap Surrey mond- en klauwzeer uitgebroken. Dat heeft Verburg zaterdag doen besluiten een vervoersverbod voor schapen, geiten, runderen en varkens af te kondigen.

Bij een uitbraak van MKZ worden naast de besmette dieren de dieren die gevoelig zijn voor de ziekte in een straal van één kilometer rond het besmette bedrijf geruimd. Door de dieren in een cirkel daaromheen te vaccineren, wordt verdere verspreiding van het virus tegengegaan.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen- en geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren (antilopen) kunnen ziek worden door het virus. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen.
Provincie:
Tag(s):