woensdag, 5. september 2007 - 14:44

Verdachten overval bibliotheek Amsterdam aangehouden

Amsterdam

De politie heeft samen met een speciaal rechercheteam zes verdachten aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de beroving van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

De bibliotheek aan de Oosterdokskade werd op 27 augustus 2007 berooft van een aantal kluizen. De aanhoudingen van de verdachten, zes mannen in de leeftijd van 27 tot 35 jaar, vonden vanaf vorige week dinsdag tot maandagavond plaats in Amsterdam, Zaanstad en Castricum.

Eén van de verdachten was werkzaam voor het particuliere bewakingsbedrijf dat in de bibliotheek de beveiliging verzorgt. Hij werd vorige week aangehouden en is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Een aantal verdachten hebben tijdens de verhoren betrokkenheid bij de overval bekend. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De overval was doelgericht uitgevoerd. De overvallers drongen maandagochtend 27 augustus rond twee uur binnen. De drie aanwezige bewakers werden met een vuurwapen bedreigd. De slachtoffers werden vastgebonden en in een kamer opgesloten. De overvallers begaven zich direct naar twee ruimten in het gebouw waar de kluizen stonden. Beide kluizen, één van de bibliotheek zelf en één van het restaurant, werden in z'n geheel meegenomen.

Een van deze kluizen woog meer dan 500 kilogram. De kluizen zijn met een bestelauto afgevoerd en later op een andere locatie geopend. Rond vijf uur wisten de beveiligers alarm te slaan.

Naar aanleiding van deze overval werd een rechercheteam opgestart onder supervisie van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie Amsterdam. Specialisten hebben een forensisch sporenonderzoek ingesteld. Vrij snel na de start van het rechercheonderzoek waren er aanwijzingen die in de richting van de eerste verdachten leiden.

Nadat deze personen waren aangehouden kwam het onderzoek afgelopen weekend in een stroomversnelling. De kluizen zelf zijn nog niet teruggevonden. Een gedeelte van de buit is inmiddels aangetroffen en in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):