zondag, 4. november 2007 - 9:42

Verkeersmarkt van start in Twentse Schouwburg

Enschede

Van maandag 5 tot en met donderdag 8 november a.s. organiseert gemeente Enschede, in samenwerking met Kromstaf Organisatie & Educatie, de Verkeersmarkt “Veilig op weg Van en Naar school�. Acht scholen uit het voortgezet onderwijs in Enschede doen hieraan mee. Het doel is jongeren bewuster te maken van roekeloos gedrag en risicosituaties in het verkeer, zoals bijvoorbeeld spoorwegovergangen en gebruik van alcohol. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

Op dinsdag 6 november, om 8.15 uur a.s. opent wethouder Jeroen Goudt de markt officieel, die dagelijks wordt gehouden van 8.30 uur tot 16.00 uur in de Twentse Schouwburg, Langestraat 49 te Enschede.

Schril
Het thema van de verkeersmarkt is Wie schrikt het hardst! Jongeren schatten situaties vaak verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer.

Tijdens de kilometers die zij afleggen van en naar school, de sportclub, vriendjes et cetera, krijgen zij bijvoorbeeld te maken met spoorwegovergangen. Tijdens de markt geeft ‘NS Reizigers Luisteris’ les in de gevaren van waaghalsgedrag bij spoorwegovergangen.

Daarnaast geeft de stichting Tactus voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer. Aan brugklassers van 12 jaar en ouder wordt op ludieke wijze gedemonstreerd wat alcohol met je doet. Ze kunnen het ook zelf ervaren. Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogenaamde tunnelblik. Met een helm op wordt de praktijk nagebootst op een step of lopend door een circuit.

Tot slot is er de blindenbaan, de rolstoelbaan, worden verkeersregels getoetst en demonstreert het Rode Kruis een fietsongeluk en een delifibrator.
Provincie:
Tag(s):