zaterdag, 26. mei 2007 - 21:35

Vernielingen uit protest betaald parkeren

Den Haag

Negen protesterende bewoners uit de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek zijn door de politie aangehouden. De bewoners, acht mannen, één vrouw, variërend van 17 tot 44 jaar worden verdacht de afgelopen periode in de wijk Rustenburg-Oostbroek diverse parkeerautomaten in de brand gestoken te hebben gestoken. Daarbij werd ook bebording voor betaald parkeren vernield.

Bewoners en winkeliers van de Haagse wijk zijn boos op de gemeente Den Haag. Sinds januari dit jaar moeten bewoners van de wijk betaald parkeren, dit ondanks hun felle verzet van de afgelopen jaren.

In 2005 hebben de bewoners de protestgroep Actiegroep Boze Bewoners Ondernemers Rustenburg-Oostbroek (ABBO) opgericht. Sindsdien heeft de actiegroep maar liefst 11.000 handtekeningen verzameld tegen de komst van het betaald parkeren, maar het gemeentelijke besluit won, waardoor parkeermeters begin dit jaar werden geplaatst.

Het verzet werd onderstreept, toen 'onbekende' uit woede enkele parkeerautomaten en verkeersborden in de wijken hadden vernield. De foto’s kwamen in handen van de bewonersvereniging en plaatsten deze op hun website. Politie Haaglanden is in samenwerking met het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de reeks vernielingen. De verdachten, die afgelopen weken zijn aangehouden, hebben tijdens de verhoren aangegeven dat zij met deze vernielingen wilden protesteren tegen het beleid van de gemeente Den Haag om in de wijk Rustenburg-Oostbroek betaald parkeren in te voeren.
Provincie:
Tag(s):