zondag, 21. oktober 2007 - 11:18

'Verplichte' rijvaardigheids-training voor jonge automobilisten

Den Haag

Het Verbond voor Verzekeraars wil Trails voor een landelijke invoering van rijvaardigheidstraining voor jonge verkeersdeelnemers. De zogenaamde Trails hebben zijn nut inmiddels in vier provincies bewezen en moet volgens het Verbond begin volgend jaar in heel Nederland worden aangeboden.

Het Verbond wil Trials daarvoor in een aparte stichting onderbrengen. Alle organisaties die belang hebben bij verkeersveiligheid, zoals verzekeraars, maar ook provincies en gemeenten, kunnen zich daarbij aansluiten.

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten tussen de 18 en 24 jaar viermaal zoveel kans lopen bij een ongeval betrokken te raken dan oudere automobilisten. Jongens jonger dan 24 jaar lopen zelfs een zesmaal hogere kans. Voor het Verbond reden om in 2005 Trials op te zetten, een rijvaardigheidstraining om jonge automobilisten die hun rijbewijs nog niet zo lang op zak hebben, bewust te maken van de gevaren op de weg.

In samenwerking met gemeenten en de provincie Drenthe, konden Drentse jongeren als eerste deelnemen aan het programma, waarbij ze onder meer kunnen ervaren hoe het is als je plotseling op nat wegdek een noodstop moet maken of in de berm terechtkomt. Ook mogen ze tijdens een Trials-dag in een vrachtwagen rijden, zodat ze beseffen wat het rijgedrag van automobilisten voor gevolgen heeft voor andere verkeersdeelnemers.

“Ontzettend nuttig�, meent Jan Stam, die namens het Verbond voorzitter wordt van de stichting Trials, “en dat blijkt ook uit reacties. Jongeren vinden het niet alleen leuk om een keertje te mogen slippen, maar worden zich vooral ook bewust van de risico’s. Daar gaat het uiteindelijk om.�
Na de succesvolle lancering in Drenthe, wordt Trials sinds 2006 ook in Limburg, Groningen en Friesland aangeboden. Onlangs nam de tweeduizendste jongere deel aan het rijvaardigheidsprogramma. Volgens Stam is een landelijke dekking de volgende stap. “Als verzekeraars hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om aan verkeersveiligheid te werken. Aangezien Trials bij jongeren aanslaat, willen we ernaar streven Trials in heel Nederland aan te bieden.�

Om dat mogelijk te maken, blijft het Verbond Trials in ieder geval tot en met 2010 met een jaarlijks bedrag van drie ton ondersteunen. Daarnaast wordt momenteel de oprichting van de stichting Trials voorbereid.

“Een stichting heeft voor veel partijen voordelen�, meent Stam. “Als verzekeraars zich bij de stichting aansluiten, kunnen ze bijvoorbeeld Trials-dagen inkopen. Een mooiere manier om bij te dragen aan verkeersveiligheid, kan ik eerlijk gezegd niet bedenken!�
Provincie:
Tag(s):