Vanuit de gemeente Valkenburg aan de Geul is het idee ontstaan om in de lijn van de Wellness-ontwikkelingen een nieuwe product-markt combinatie te ontwikkelen. De gasten kunnen culinair genieten van een meergangenmenu dat op verschillende locaties geserveerd wordt en waarbij gezond eten, verantwoord bewegen en het gebruik van topambachtelijke producten en bereidingswijzen belangrijke peilers zijn. Dit alles wordt in een onthaastende sfeer gebracht. De deels (eu)regionale producten beschikken over aantoonbare gezondheidscomponenten.
Buiten het verwennen van de smaakpapillen, is aan meer vormen van genieten gedacht. Zo is het o.a. mogelijk om bij Thermae 2000 te ‘floaten’ (een ontspannings-methode waarbij men gewichtloos op zeer zout water drijft), loopt de wandeling door het natuurgebied Ingendael en wordt er bij Château St. Gerlach een rondleiding door de St. Gerlachus kerk gegeven.
Streekproducten kunnen zich verheugen in een toenemende belangstelling als het gaat om positieve effecten op de gezondheid. De producten die nu in de groentewinkels en supermarkten verkocht worden, zijn veelal het gevolg van veredeling op langere houdbaarheid en een voor bijna iedereen acceptabele, vlakkere smaak. Met het verdwijnen van de typische, wat sterkere smaken of afwijkende kleuren, zijn vaak ook de gehalten aan bio-actieve stoffen omlaag gegaan.
Voor de typische streekproducten uit het Tour-menu zal door onderzoeksinstituut Nutrim (Universiteit Maastricht) de wetenschappelijke onderbouwing voor positieve effecten op de gezondheid toegelicht worden. Door de Hogeschool Zuyd, Hotelschool Maastricht, wordt de historie en gastronomie van dit streekproduct in beeld gebracht.
Meer informatie vindt u op