donderdag, 21. juni 2007 - 12:25

Vertrek 'Jules Verne' bij ESTEC Noordwijk aanstaande

De tijd van afscheid is gekomen voor ‘Jules Verne’, het meest geavanceerde ruimtevaartuig dat ooit in Europa werd gebouwd. Het Automated Transfer Vehicle (ATV) verlaat ESTEC in Noordwijk midden juli en gaat op weg naar Europa’s ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana. Dit heeft ESA bekendgemaakt.

In Kourou wordt ATV voorbereid op zijn lancering met een Ariane 5, op z’n vroegst midden januari 2008. Na een ruimtereis van twaalf tot vijftien dagen koppelt ATV volautomatisch aan het internationale ruimtestation ISS met behulp van zijn eigen voortstuwing en navigatiesystemen.

Het Europese ATV ruimtevrachtschip is een cruciaal onderdeel van het ISS-programma. Het bezorgt brandstof voor het voortstuwingssysteem en zuurstof en drinkwater voor de bemanning. Het vervoert ook wetenschappelijke experimenten en de daarvoor benodigde hardware. Dit maakt ATV een belangrijke bijdrage aan de logistiek van het ISS.

Eén van ATV’s taken is het opstuwen van het ISS om hoogteverlies door atmosferische wrijving te compenseren. Na een missie van zes maanden, waarbij ATV dienst doet als extra werkruimte, is zijn laatste taak het vervoeren van afval. ATV verbrandt samen met het afval hoog boven de Grote Oceaan in de dampkrijg tijdens een gecontroleerde terugvlucht.
Categorie:
Tag(s):