dinsdag, 26. juni 2007 - 9:50

Vertrouwen in economie fors gestegen

Groningen

De stemming onder de consumenten is opperbest. Het consumentenvertrouwen is in juni met 5 punten gestegen ten opzichte van een maand eerder. De indicator bereikte hiermee de hoogste waarde in ruim zesenhalf jaar. Vooral het vertrouwen in de Nederlandse economie is fors gestegen. Over de economie in de afgelopen twaalf maanden zijn consumenten in zeven jaar tijd niet zo positief geweest. Ook verwacht de consument veel van de economie in de komende twaalf maanden.

De koopbereidheid van consumenten is in juni ook toegenomen. Deze deelindicator stijgt langzaam, maar gestaag. Het niveau van zeven jaar geleden is echter nog niet in zicht. De toegenomen koopbereidheid van deze maand is vooral toe te schrijven aan het verbeterde oordeel over het doen van grote aankopen, zoals een auto of meubelen. Over hun eigen financiën zijn consumenten ook iets optimistischer geworden.

Het consumentenvertrouwen in juni was 18. Dat is behoorlijk hoog. Er zijn 18 procent meer optimisten dan pessimisten. De hoogste waarde ooit, is gemeten in 2000. Toen bedroeg het vertrouwen 27. Gemiddeld waren er in de afgelopen twintig jaar iets meer pessimisten dan optimisten. Het langetermijngemiddelde ligt op -3
Categorie:
Tag(s):