donderdag, 14. juni 2007 - 10:03

Vervalsers van toegangs-bewijzen gearresteerd

Amsterdam

Een speciaal team van de Bovenregionale Recherche (BR) heeft op vrijdag 8 en maandag 11 juni zes verdachten gearresteerd die zich op professionele wijze bezighielden met het vervalsen en verkopen van toegangskaarten voor evenementen. Alle verdachten, vijf mannen en één vrouw in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, zijn inmiddels ingesloten en in verzekering gesteld. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Bij de arrestaties werden meer dan honderd vervalste kaarten, een geldbedrag van circa 2000 euro en speciale print- en drukapparatuur in beslag genomen. Hoeveel geld er door de vervalsers is buitgemaakt of hoeveel mensen zijn gedupeerd is nog niet bekend.

De BR kreeg medio 2006 informatie dat er bij diverse grote evenementen op flinke schaal valse kaarten opdoken. Omdat de benadeelden ook buiten de regio Amsterdam-Amstelland woonachtig waren werd het BR-team ingezet. Met name de kaartjes voor evenementen als Sensation White en Black, Awakenings, Tiësto en Defqon waren populair onder de vervalsers.

Tijdens het begin van het onderzoek werden blanco entreebewijzen ontdekt die werden verduisterd bij officiële verkooppunten zoals ticketbox. Naarmate het onderzoek vorderde doken geheel vervalste kaarten op waaruit het team opmaakte dat de schaal van vervalsing aan het toenemen was. De hoofdverdachte kon door het rechercheteam snel in beeld worden gebracht waarna de andere vijf volgden.

De meeste valse kaarten werden via marktplaats.nl aangeboden en verkocht. Geschat wordt dat de zes valsmunters enkele honderden mensen in de afgelopen jaren hebben benadeeld. Het BR-team heeft ruim 15 aangiften en verwacht dat dit aantal nog groter wordt.

Reeds eerder waarschuwden organisatiebureaus en politie voor vervalsingen die via internet of onderhandse verkopen worden afgezet. Men loopt de minste kans om opgelicht te worden indien entreebewijzen worden gekocht via officiële verkooppunten.
Provincie:
Tag(s):