zaterdag, 4. augustus 2007 - 15:05

Verzet tegen afschieten damherten Munnekezijl

Munnekezijl

De Partij voor de Dieren heeft bezwaar ingediend tegen de afschotvergunning van damherten, die de proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl van de provincie gekregen heeft. De oorspronkelijk door hun eigenaren in de natuur gedumpte damherten zitten letterlijk en figuurlijk klem in de Kollumerwaard, tussen de proefboerderij nabij Zoutkamp en het Nationaal Park Lauwersmeer. De Nederlandse regelgeving voor damherten lijkt volgens de werkgroep van de Partij voor de Dieren op ‘Russisch roulette'.

In het Lauwersmeergebied gelden damherten – net als in heel Friesland - als niet-welkome exoten, maar op bijvoorbeeld de Veluwe en in Nationaal Park Kennemerland staan ze op de rode lijst van beschermde diersoorten. De criteria die worden gehanteerd bij het vaststellen van de positie van veel in het wild levende dieren lijken nogal arbitrair.

De roedel damherten, die nu in de Kollumerwaard leeft, bestaat uit circa twaalf volwassen dieren en een aantal kalfjes. De proefboerderij wil de mogelijkheid hebben om enkele bokken te doden als ze zich opnieuw komen voeden met de broccoli van het bedrijf. Bij afschot van een paar bokken bestaat echter de kans dat de populatie damherten versneld zal toenemen, waardoor de broccoli van de proefboerderij ook op termijn niet beschermd zal zijn.

De Partij voor de Dieren vindt dat alternatieven voor afschot niet voldoende onderzocht zijn. Nu ook de leefomgeving van de herten door de bouw van 350 vakantiehuisjes op de tocht staat, dienen er voor de dieren goede alternatieven gezocht te worden. Zij zitten klem door de nalatigheid van hun eigenaren en verdienen een beter lot.
Provincie:
Tag(s):