woensdag, 26. september 2007 - 16:17

Veteranen overhandigen herdenkingsboekje

Renkum

Britse en Canadese veteranen George Barton, Geoff Roberts, John Crosson en Jim Taylor hebben zondag 23 september een herdenkingsboekje over de acties van het 7e balaljon The King’s Own Scottish Borderers tijdens de Slag om Arnhem overhandigd aan burgemeester Eppie Klein van Renkum.

Zij deden dit in de tuin van hotel Dreijeroord samen met Henk Duinhoven en de samensteller van het herdenkingsboekje, Robert Sigmond uit Renkum.

Het herdenkingsboekje heeft een oplage van 250 stuks en is gedurende het Airborne weekend uitgedeeld aan veteranen. Er zijn verschillende artikelen in opgenomen over het bataljon, dat tijdens de Slag om Arnhem met zweefvliegtuigen landde en intrek nam in hotel
Dreijeroord. Het hotel werd door de militairen omgedoopt tot ‘The White House’. In het boekje is dan ook een artikel opgenomen over de familie Van der Straaten, eigenaar van het hotel.

Ook overhandigden de veteranen exemplaren van het bijzondere reünieboekje aan de Oberbürgermeister Peter Bürgel van Dachau (Duitsland), burgemeester Jerzy Wrzensien van Wlodawa en districthoofd Janusz Adam Kloc uit Polen en toekomstig burgemeester van Renkum vanaf oktober, Jean-Paul Gebben.

Burgemeester Bürgel was tijdens het Airborne weekend te gast in Renkum in het kader van de vriendschapsband op cultuurgebied tussen beide gemeenten. Marek Bem, directeur van het Lakeland museum, burgemeester Wrzesien en districtshoofd Kloc waren in het kader van het samenwerkingsverband tussen de provincie Gelderland en de regio Lubelskie (Lublin) uitgenodigd voor de Airborne herdenkingen om te praten over internationale ontwikkelingen rond nazi-vernietigingskamp Sobibor.

“We moeten bruggen slaan naar de toekomst en daarvoor hebben we elkaar nodig,� aldus Renkums burgemeester én Gelders statenlid Eppie Klein, initiatiefnemer voor de uitnodiging aan de Poolse delegatie. “Het is heel bijzonder om nu hier op deze plek te staan, met deze drie nationaliteiten,�aldus Eppie Klein.
Provincie:
Tag(s):