zaterdag, 22. december 2007 - 20:34

Vier Gorredijksters vernielden 50 lantaarnpalen

Gorredijk

De politie heeft met de aanhouding van een viertal inwoners van Gorredijk een flink aantal vernielingen in het dorp opgelost. Zo worden twee van de vier verdachten verantwoordelijk gehouden voor het vernielen van bijna 50 lantaarnpalen. Het duo had het plan opgevat om Gorredijk voor de kick in het donker te zetten.

Op zaterdag 1 december 2007, omstreeks 01.00 uur, werden twee verdachten van 20 en 16 jaar uit Gorredijk op heterdaad aangehouden. Zij waren de winkelpassage binnengedrongen en hadden goederen uit een winkel gestolen. Uit onderzoek bleek dat zij eerder die avond met twee vrienden, van 14 en 17 jaar uit Gorredijk, ook al in de passage waren geweest. Daar werden toen vernielingen aangericht, waarop deze twee verdachten werden aangehouden buiten heterdaad.

Uit de afgelegde verklaringen bleek dat die avond, op weg naar huis, nog verschillende vernielingen zijn gepleegd. Er werd een alarmlamp van een warenhuis van de muur geslagen en er werd een ruit van het politiebureau ingegooid. Ook is de groep verantwoordelijk gehouden voor de vernielingen van de ruiten van de basisschool “De Tsjerne�. Dit gebeurde met een stenen beeld, dat uit een tuin was weggenomen. Ook werd er een brievenbus vernield.

Uit het onderzoek bleek dat diezelfde vier verdachten verantwoordelijk gehouden konden worden voor de vernieling van de lantaarnpalen rond 13 oktober. Een week eerder hadden ze bij wijze van test eerst één paal vernield. Toen is het plan ontwikkeld om heel Gorredijk in het donker te zetten. Een week later is dat plan uitgevoerd. De vernieling aan de 50 lichtmasten zijn gepleegd in de omgeving Schansburg, Compagnonstraat, Trimbeets, Tjerk Hiddes en Ikemoune. Alle kapjes zijn eraf gehaald en de bedrading is vernield.

In die nacht is er ook een reclamezuil van TNT-post vernield. In oktober zijn bij een pand in Gorredijk de ruiten vernield. De vier hebben al deze vernielingen bekend en proces-verbaal zal worden opgemaakt. De verdachten zijn aansprakelijk gesteld voor de schade, die bijna 15.000 euro bedraagt.
Provincie:
Tag(s):