donderdag, 22. februari 2007 - 22:02

Vier jaar cel voor oplichtende 'kleinzoon'

Den Haag

Een 47-jarige man uit Den Haag is woensdag door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens oplichting. In totaal werd de man schuldig bevonden aan 19 gevallen van oplichting en 24 pogingen daartoe. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie.

De man heeft in de periode december 2005 tot en met oktober 2006 in heel Nederland een groot aantal hoogbejaarde vrouwen (gemiddeld 90 jaar oud) telefonisch benaderd, waarbij hij zich meestal voordeed als (klein)zoon of een ander naast familielid. Hij zei dat hij vanuit een garage belde en dat hij dringend geld nodig had om de reparatie van zijn kapotte auto of de aanschaf van een andere auto te kunnen betalen.

Als de vrouwen instemden, sprak hij met hen af dat iemand van de garage het geld zou komen ophalen. Op deze wijze heeft de man zijn slachtoffers een totaalbedrag van bijna 30.000 euro afhandig gemaakt.

De rechtbank heeft zwaar laten wegen dat verdachte uitsluitend hoog bejaarde vrouwen uitzocht en het vertrouwen van de slachtoffers ernstig beschaamd heeft. Zij noemde dit gedrag laag, laag-bij-de-gronds en laaghartig.

Naast de gevangenisstraf heeft de rechter bepaald dat de man het geld dat hij de bejaarde vrouwen afhandig heeft gemaakt moet terug betalen.
Provincie:
Tag(s):