maandag, 16. juli 2007 - 23:34

Vierdaagse begonnen: Ze zijn weg!!!

Nijmegen

Dinsdagochtend zijn de eerste wandelaars vanuit het centrum van Nijmegen vertrokken voor de 91ste editie van de vierdaagse. De eersten lieten hun deelnemerskaart scannen om 04.00 uur. Het aantal inschrijvingen dit jaar betrof 42.270, waarvan 37.679 burgers en 4.591 militairen.

Van de 42.270 wandelaars zullen vandaag 38.171 wandelaars vertrekken. De grootste groep wandelaars is te vinden op het 40 kilometerparcours: meer dan 25.000 deelnemers (incl. militairen) starten op die afstand.

De 30 kilometer afstand telt ruim 6.000 deelnemers en voor de 50 km hebben zo’n ruim 11.000 wandelaars ingeschreven. 63 Verschillende nationaliteiten hebben zich voor de 91ste Vierdaagse ingeschreven.

De eerste dag zal richting de Betuwe worden gelopen. Vanuit het centrum van Nijmegen via de Waalbrug naar Lent. Dan via het kleine plaatsje Doornik richting Bemmel hier gaat de 30 km-route vrijwel rechtdoor naar Elst, de eerste grote etappeplaats. De wandelaars op de route 40 km en 50 km gaan richting Huissen, waarna ook zij via Elden in Elst aankomen. De organisatie heeft Herveld niet meer opgenomen in het routeschema. Hiertoe is besloten omdat de wandelaars tussen Bemmel en Huissen moeten omlopen en op dat traject dus meer kilometers afleggen. Kilometers die gecompenseerd worden door de wandeling door Herveld te schrappen.

De route van alle afstanden voert daarna verder via Slijk-Ewijk naar Oosterhout, waar via de dijk langs de Waal richting Nijmegen wordt gelopen. Voor de tweede maal wordt de Waal via de Waalbrug overgestoken en eindigen de lopers op de Wedren in Nijmegen.

Tijdens de 91e editie zullen een 70 tal geselecteerden wandelaars, variërend van 11 tot 83 jaar, meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek zal de gevolgen voor het menselijke lichaam tijdens het wandelen in kaart brengen. De proefpersonen zullen maandag een voormeting krijgen van o.a. het gewicht en de bloeddruk. Tevens zullen de ‘proef’ personen een urine- en bloedanalyse ondergaan. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door dr Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Na de meting krijgen de wandelaars een aantal chips mee in de vorm van een pil. Met deze chip wordt dagelijks de lichaamstemperatuur tijdens het wandelen gemeten. De chip zal via de natuurlijke weg het lichaam weer verlaten. Ook tijdens de wandeldagen worden de zeventig wandelaars gemeten. Voordat zij van start gaan wordt de temperatuur en hartslag gemeten. Dit gebeurt ook tijdens het wandelen, om de vijf kilometer. Bij terugkomst op de Wedren wordt er, naast de gebruikelijke temperatuur- en hartslagmeting, ook gekeken naar het gewicht en de bloeddruk en wordt er weer een urine- en bloedanalyse uitgevoerd.

De groep van zeventig is op basis van leeftijd en afstand evenredig gekozen uit het bestand van inschrijvingen. Op een enkele uitzondering na bleek iedereen meteen bereid medewerking te verlenen aan het onderzoek. Dagelijks zullen de voorlopige onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt.
Provincie:
Tag(s):