vrijdag, 10. augustus 2007 - 9:13

Vijf bedrijven betrapt bij illegale opslag magnesiumafval

Amsterdam

Het Interregionaal Milieu Team (IMT) van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft deze week een onderzoek afgerond naar de illegale opslag van magnesiumafval. Hierbij zijn vijf bedrijven uit de provincies Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht betrokken. Het onderzoek startte in oktober van het afgelopen jaar.

Zes directeuren verdacht
De zes verdachte directeuren, van de in totaal vijf bedrijven, zijn gedurende het onderzoek gehoord. Het laatste verhoor vond dinsdag 31 juli plaats. De zes verdachte mannen variëren in leeftijd van 30 tot 69 jaar en zijn afkomstig uit de gemeenten Amsterdam, Waalwijk, Maasdriel, West Maas en Waal en De Ronde Venen. Zij mochten na verhoor naar huis. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het IMT kwam deze bedrijven op het spoor door een onderzoek naar een bedrijf uit Waalwijk, dat nauw samenwerkte met een bedrijf uit Amsterdam.

Opslag zonder vergunning
Het bedrijf in Amsterdam hield zich bezig met de invoer van magnesiumafval uit Europese landen, zoals onder andere Duitsland en Frankrijk. Zij zorgden er vervolgens voor dat het magnesiumafval bij vier bedrijven in Nederland werd opgeslagen. Het bedrijf uit Waalwijk is één van deze organisaties. De vier overslagbedrijven bleken echter niet over een geldige vergunning voor de opslag van dit afval te beschikken. Deze vergunningsregeling is ingesteld om als overheid controle te kunnen houden over afvalstromen en waar deze zich bevinden.

Administraties onderzocht
Uit de onderzochte administraties bleek dat de vier bedrijven, in een periode variërend van enkele maanden tot anderhalf jaar, respectievelijk 160, 3.000, 950 en 540 ton magnesiumafval hebben opgeslagen en doorgevoerd. Ook naar het financiële gewin wordt een onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):