vrijdag, 28. september 2007 - 19:10

Vijftig jaar ruimtevaart

Amsterdam

De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart viert vijftig jaar ruimtevaart met een thema-avond op 4 oktober in het Artis planetarium in Amsterdam. Leden van de NVR tellen af naar het moment waarop de allereerste satelliet werd gelanceerd, om 21:28 uur en 34 seconden Nederlandse tijd.

Het begon allemaal met de lancering van die eerste satelliet Spoetnik op 4 oktober 1957 in de Sovjet Unie. De kleine bol met vier sprieten stuurde radiosignalen de wereld over, waarna iedereen wist dat het ruimtevaarttijdperk was begonnen.

In de vijftig jaar daarna is veel gebeurd. Meer satellieten volgden en uiteindelijk de mens. Wie herinnert zich niet de eerste landing op de maan? Gevolgd door de eerste ruimtestations, de Space Shuttle in 1981 en sinds 1998 het internationale ruimtestation ISS. Wetenschappelijke missies verkenden andere planeten als Mars, Jupiter en Saturnus en sommige vlogen zelfs naar de buitenste regionen van het zonnestelsel.

De vijftigste verjaardag van de ruimtevaart is een moment om terug en natuurlijk ook om vooruit te kijken. Dat gebeurt tijdens de thema-avond in het planetarium. Het verleden en de toekomst van de ruimtevaart komen tot leven in de adembenemende animatiefilm 'Dawn of the Space Age', gemaakt door het Nederlandse animatie- en simulatiebureau Mirage3D. De onlangs gerenoveerde koepel van het Artis Planetarium Amsterdam is de enige plek in Nederland waar de film in zijn volle glorie te zien is.

Tijdens de thema-avond deelt astronoom Kees de Jager, grondlegger van het wetenschappelijk ruimteonderzoek in Nederland, zijn dierbaarste herinneringen aan vijftig jaar ruimtevaart. Ruimtevaartjournalist Piet Smolders presenteert zijn boek 'In het Spoor van Spoetnik: 50 jaar ruimtevaart'. Even voor half tien zijn alle ogen naar boven gericht, als op de koepel wordt afgeteld naar het exacte lanceermoment van die eerste satelliet waar het allemaal mee begon...

De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) werd in 1951 opgericht en stelt zich tot doel de kennis van en de belangstelling voor de ruimtevaart te bevorderen in de ruimste zin. De NVR richt zich zowel op belangstellenden als op professioneel bij de ruimtevaart betrokkenen en biedt haar leden en stakeholders een platform voor informatie, communicatie en activiteiten.
Provincie:
Tag(s):