maandag, 9. juli 2007 - 14:04

Vissers mogen afval gratis aan land brengen

Lauwersoog

Vissers uit Lauwersoog kunnen het afval dat zij uit zee opvissen gratis aan land brengen. Doel van het vuilvisproject "Fishing for Litter" is het terugdringen van zwerfvuil in de Noordzee en de Waddenzee. Vissersschepen krijgen regelmatig zwerfvuil in hun netten. Omdat er in de Noordzee en de Waddenzee voornamelijk bodemvissers werken, wordt er veel van dit soort afval mee omhooggehaald. Televisies, ijskasten, plastic, verfblikken en hout werden steeds weer in zee geloosd.

Als de vissers het afval aan land brachten, moesten ze ervoor betalen. Dat bedrag lag op 135 euro per 1000 kilo. Nu betalen sponsoren van het KIMO, een internationale milieu- en veiligheidsorganisatie, de afvoer en vernietiging.

Het project "Fishing for Litter" loopt al enige tijd. Volgens Karel Ockeloen, voorzitter van KIMO Nederland en België, is het grootste voordeel van het project dat de hoeveelheid zwerfvuil in Waddenzee en Noordzee teruggedrongen wordt. "Verder zullen dankzij het project de visgronden schoner worden, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de vis."

Voor het vuilvisproject nemen de vissersschepen een "big bag" mee naar zee. Tijdens het aan boord sorteren van de vis wordt het meegevangen afval in de big bag gedeponeerd. Bij aankomst in de haven wordt de big bag op de kade gezet en afgevoerd naar een verwerkingsplaats.
Provincie:
Tag(s):