maandag, 9. april 2007 - 21:26

Vissterfte door ammoniakvergiftiging in beek

Venlo

Bewoners aan de Uffelse beek in Midden-Limburg hebben zaterdagmiddag gemaakt van dode vissen in het water. Na onderzoek van het Waterschap Peel en Maasvallei bleek dat de beek verontreinigd was met ammoniak. Ammoniak veroorzaakt zuurstofgebrek en dit is de oorzaak van de vissterfte en schade aan andere fauna. De vissterfte deed zich ook voor in de Panheelder beek en in de Haelense beek.

De vervuiling komt uit België, maar het is nog niet bekend wie de veroorzaker van de verontreiniging is, zo meldt het waterschap in Venlo. Waterschap Peel en Maasvallei zal bij de Belgische politie aangifte doen. Ook is er een bijzonder opsporingsambtenaar van het waterschap ingezet.

De ammoniakgolf heeft zondag via de beken de Maas bereikt. Bij de monding naar de Maas bij Wessem zijn sterk verhoogde waarden van ammoniak gemeten. In de Uffelse beek bij de Belgische grens zijn door Waterschap Peel en Maasvallei geen ammoniakwaarden meer gemeten. De ammoniakgolf is de beken dus gepasseerd. Dinsdag start het waterschap met het opruimen van de dode vissen.

Eind maart raakte de Tungelroyse beek bij Weert ook vervuild met diesel. Ook hier was de vervuiling afkomstig uit België.
Provincie:
Tag(s):