woensdag, 17. januari 2007 - 11:56

Vliegveld Deelen rijksmonument

Deelen

Militair vliegveld Deelen bij Arnhem is door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en Monumenten (RACM), aangewezen als beschermd rijksmonument. De 191 objecten, waaronder Groot-en Klein heidekamp, de ‘Kop van Deelen’ (Waar commandovoering en brandweer gehuisvest waren), bunker Diogenes (uniek vluchtleidingscentrum, al eerder rijksbeschermd), een handvol Wärmehalle (verwarmde werkplaatsen), zijn nu beschermd als militair erfgoed.

Als met vanaf de Koningsweg de Deelenseweg op draaid, komt men na enige ogenblikken bij het vliegveld aan. Vanaf de ‘Kop van Deelen’ kan met het vliegveldcomplex, wat groter is dan Schiphol, goed over zien. Betonnen bunkers en hangars zijn onherkenbaar vermomd als boerderijen.

Het vliegveld is tussen mei 1940 en september 1944 gebouwd door de toenmalige Duitse bezetter. Versterkte muren, nepvensters, plaatstalen luiken en Duitse teksten verraden echter hun geschiedenis. Na de oorlog stond Deelen bekent als de ‘Dump’. Oude voertuigen van de geallieerden werden hier opgeslagen.

In 1951 besloot men het veld in te richten als Vliegbasis voor o.a. het 299 Squadron (die met de onlangs uit dienst genomen Bölkow 105C vloog) en het 300 helivlieger
opleiding Squadron. Ook was het de thuishaven van het helikopter demoteam ’the Grasshoppers’.

In de jaren 90 besloot defensie om uit bezuinigingsoverwegingen het vliegveld te sluiten.
Provincie:
Tag(s):