woensdag, 12. september 2007 - 9:13

VNO-NCW: ‘BV wordt als rechtsvorm onaantrekkelijk’

Den Haag

Door plannen van het kabinet om de aansprakelijkheid van bestuurders en van aandeelhouders uit te breiden wordt de BV minder aantrekkelijk als rechtsvorm voor een onderneming. Dat is slecht voor het ondernemingsklimaat en voor het ondernemerschap. Dit schrijven VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en Loek Hermans, zijn collega van MKB-Nederland, in een brief aan minister Hirsch Ballin van Justitie.

Beide ondernemingsorganisaties reageren fel op de plannen voor flexibilisering van het BV-recht. Ze zijn het eens met het voorgestelde schrappen van 'verouderde regels' voor de bescherming van kapitaal en vermogen, maar vinden niet dat deze versimpelingen moeten worden geruild tegen een nieuwe en verdere verzwaring van de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders. 'Daarvoor ontbreekt elke noodzaak', aldus Wientjes en Hermans.

Ze vrezen ook een toenemende juridisering. 'Bestuurders zullen aansprakelijkheid willen voorkomen door inwinning van kostbare adviezen en verklaringen en geneigd zijn vrijwaring en verzekering te verlangen. Dat leidt tot een verzwaring van kosten en lasten, die het voorstel nu juist wil beperken.'
Categorie:
Tag(s):