woensdag, 28. november 2007 - 21:19

Vogelgriep in Roemenië

Den Haag

In Roemenië is een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdagavond 28 november bekendgemaakt dat per direct transportauto's waarmee in Roemenië levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

Het vogelgriepvirus H5N1 is op 27 november jl. opgedoken bij één zogenoemde 'backyard flock' in het dorp Murighiol, provincie Tulcea. De Roemeense autoriteiten nemen alle noodzakelijke maatregelen die volgens de EU verplicht zijn, zoals het ruimen van besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van drie kilometer en een toezichtgebied van tien kilometer.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een risicoanalyse gemaakt. De afgelopen zes weken zijn er geen dieren die gevoelig zijn voor vogelgriep vanuit Roemenië naar Nederland vervoerd. Wel zijn er in die periode levende dieren, waaronder pluimvee, van Nederland naar Roemenië vervoerd.

Het bestemmingsadres dat het dichtst bij het besmette gebied ligt, bevindt zich op 250 kilometer afstand. Het betrof daar een transport van eendagskuikens. De minister roept de sector op extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep. Mensen kunnen hun dieren beschermen door ze te laten vaccineren.
Provincie:
Tag(s):