zondag, 24. juni 2007 - 15:41

Vraag naar biologische producten groeit

Eastermar

In een jaar tijd is de consumptie van biologische producten met maar liefst 10% gegroeid. "We merken dat er steeds meer vraag naar is", aldus biologisch boer Fokke Benedictus uit Eastermar. 28 Friese boeren hebben de handen ineengeslagen en zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Tijdens een ekolunch op de boerderij van Benedictus gaf gedeputeerde Anita Andriesen zaterdag 23 juni het officiele startschot voor het nieuwe samenwerkingsverband Fryske Biologische Boerderijwinkels.

"Producten die rechtstreeks van het land aan de klant worden geconsumeerd, puur natuur, die kant gaan en moeten we op", aldus Andriesen. De gedeputeerde is trots op het aantal biologische boederijwinkels in Friesland en vindt dat deze boederijwinkels een vaste plaats moeten veroveren in het Friese winkelaanbod. Op dit moment is Friesland de enige provincie in Nederland waar biologische boeren een samenwerkingsovereenkomst hebben. Andriesen zou het liefst zien dat er in heel Nederland samenwerkingsovereenkomsten tussen biologische boeren ontstaan.

In de 28 winkels, verspreid door de hele provincie, zijn biologische producten te koop van de boerenbedrijven. Het aanbod varieert van zuivelproducten, vlees, seizoensgebonden groenten en delicatessen. De bedrijven bieden hun producten vers van het land aan. Dat heeft het voordeel dat de producten in de regel goedkoper zijn omdat ze direct bij de bron verkocht worden. In de winkels liggen bijzondere producten zoals zeeasterkaas, duindoornyogurt, Limousinvlees en kweeappelwijn.

Naast Anita Andriesen waren medegedeputeerde Tineke Schokker, oud-gedeputeerde Kobus Walsma en Hendrik Oosterveld, directeur LNV Noord aanwezig. De hele dag was het grote drukte op de boerderij in Eastermar omdat het tevens de Open Dag van de biologische landbouw was en ledendag van de regionale Rabobank.

De Fryske boerderijwinkels hebben een bijzondere voorgeschiedenis. Onder de paraplu van de Stichting Waddengroep en FBBF zijn deelnemende bedrijven gezocht. De biolog ische boerderijwinkel moet de bedrijven een extra economische impuls geven. Externe deskundigen hebben de deelnemende bedrijven doorgelicht en advies gegeven over de verbetering van de bedrijfsvoering. Voor het doorvoeren van verbeteringen is er een investeringsregeling.
Provincie:
Tag(s):