maandag, 2. juli 2007 - 12:20

Vrachtverkeer krijgt meer uitvoegruimte

Den Haag

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft maandag het eerste Filter uitvoegend vrachtverkeer geopend. Het gaat om een proef, waarbij vrachtverkeer extra ruimte krijgt om uit te voegen.

De locatie van deze proef is de afrit 41 op de A67 (richting Venlo-Kaldenkirchen, Geldern en Mönchengladbach). Bij deze afrit rijdt relatief veel vrachtverkeer. De proef moet uitwijzen of een extra uitvoegstrook de verkeersveiligheid verbetert, de doorstroming van het verkeer bevordert en daarmee de kans op files verkleint.

Personenauto’s en vrachtauto’s hebben andere snelheden en een vrachtauto is ook minder wendbaar. Hierdoor kunnen ze elkaar bij het in- en uitvoegen soms in de weg zitten, zeker als het druk is. Dit kan leiden tot plotseling remmen of uitwijken, met alle gevolgen voor de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer van dien. Door een extra in- of uitvoegstrook krijgen vrachtauto’s en personenauto’s meer ruimte om in- of uit te voegen. Hierdoor bevordert de doorstroming van het verkeer en verbetert de verkeersveiligheid. De kans op files neemt af.

Na het tankstation van Gulf vóór afrit 41 bij Venlo wordt de vluchtstrook gebruikt als extra uitvoegstrook. Vanaf 2 juli 2007 zijn twee stroken beschikbaar richting Herungen en Duisberg, en twee stroken die afslaan richting Venlo, Kaldenkirchen, Geldern en Mönchengladbach. Na een positief resultaat met de proef worden ook andere locaties in Nederland onder de loep genomen voor een eventueel Filter uitvoegend vrachtverkeer.
Provincie:
Tag(s):