dinsdag, 3. juli 2007 - 16:43

Vriend Cor van Hout verdacht van witwassen Heineken-losgeld

Alkmaar

Op verzoek van het Landelijk Parket is dinsdagmorgen in Malaga, Spanje de 58-jarige Rob G. alias 'De Bouwvakker' aangehouden voor witwassen van het losgeld van de ontvoering van Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983. Tijdens de detentie van de ontvoerders is het geld vermoedelijk op naam van binnen- en buitenlandse vennootschappen belegd in onder meer een twaalftal prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar.

Het onderzoek naar de internationale witwaspraktijken wordt uitgevoerd door de FIOD-ECD en richt zich daarnaast op de nalatenschap van de geliquideerde Heineken-ontvoerder Cor van Hout. De prostitutiepanden in Alkmaar maken deel uit van diens erfenis.

Een deel van het nooit teruggevonden losgeld van de Heineken-ontvoering is na de aanhouding van de ontvoerders opgegraven in een park in Frankrijk. Voor zijn dood heeft de in 2006 geliquideerde A. van der Bijl daarover een verklaring afgelegd bij de politie. Hij zou op aanwijzing van de ontvoerders na twee nachten graven plastic tassen met omgerekend 5 tot 6 miljoen gulden hebben gevonden.

De buitenlandse valuta wisselde hij bij het Grens Wissel Kantoor (GWK) en gaf het vervolgens af aan G. alias De Bouwvakker. In totaal is 8 miljoen gulden van het losgeld dat de familie Heineken betaalde nooit teruggevonden.

De FIOD-ECD onderzoekt in hoeverre het losgeld het basiskapitaal was voor investeringen van de ontvoerders en Rob G. in onroerend goed, waaronder de prostitutiepanden in Alkmaar. In 1996 heeft er vermoedelijk tussen de ontvoerders een verdeling van het onroerend goed plaatsgevonden.

Volgens de vermoorde Van der Bijl zou Van Hout de panden aan de Achterdam in Alkmaar zijn toebedeeld. Om dit vermogen buiten het zicht van Justitie en de Belastingdienst te houden zijn ‘stromannen’ naar voren geschoven als aandeelhouder van Antilliaanse vennootschappen. Tot aan zijn dood was Van Hout vermoedelijk de uiteindelijke aandeelhouder van zes Antilliaanse vennootschappen met aandelen aan toonder.

De panden aan de Achterdam in Alkmaar vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 7 miljoen euro en zijn in eigendom van een aantal Antilliaanse vennootschappen. De aangehouden administrateur vervulde na de dood van Van Hout vermoedelijk een bemiddelende rol in de aan- en verkoop van de panden. Een aantal prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar is begin dit jaar met een notariële acte overgedragen aan twee katvangers, onder wie de vriendin van drugshandelaar Johan V. alias De Hakkelaar.

De panden zijn vermoedelijk gefinancierd met drugswinsten. V. wordt verdacht van het witwassen van de opbrengsten van drugshandel en heeft een openstaande belastingschuld van ruim 100 miljoen euro. Hij is vanmorgen aangehouden op een landgoed in ’s Graveland.

De FIOD-ECD doorzocht vandaag in samenwerking met de Nationale Recherche en de regiopolitie van Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland Noord 17 woningen en kantoorpanden in Nederland. Op verzoek van het Landelijk Parket hadden ook doorzoekingen plaats in Spanje (5), Zwitserland (4), Curaçao (1) en Aruba (2). Daarbij is beslag gelegd op de woning van G. in Malaga, de panden aan de Achterdam te Alkmaar, (financiële) administratie en documentatie, bankrekeningen, computers en gegevens van bezittingen. In totaal zijn 8 verdachten aangehouden voor verhoor door de FIOD-ECD.
Provincie:
Tag(s):