zondag, 29. april 2007 - 23:00

Vrijmarkten druk bezocht

Uithoorn

Nederland viert massaal feest, met spullen van zolder. Koninginnedag 2007 is begonnen en dat betekende voor veel mama’s en papa’s vroeg uit de veren om voor hun kids nog een goed plekje te kunnen bemachtigen op de vrijmarkt in menig winkelstraat.

In de Dorpsstraat van Uithoorn is het vanochtend al druk. Het mooie weer brengt veel mensen op de been. In Amsterdam is zaterdag het feest losgebarsten, maar ook in Utrecht was het vrijdag een zwoele koninginnenacht tijdens de traditionele vrijmarkt.

Koningin Beatrix en leden van de Koninklijke familie vieren Koninginnedag mee in de provincie Noord-Brabant, achtereenvolgens in Woudrichem en ‘s-Hertogenbosch.
Het middeleeuwse vestingstadje Woudrichem en acht kerkdorpen in het polderlandschap van het Land van Heusden en Altena vormen sinds 1973 de Brabantse gemeente Woudrichem, met 14.000 inwoners. De vesting ligt aan de Maas en de Waal. Woudrichem was aan de zuidflank van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een belangrijke Hollandse grensvesting en is sinds eind zestiende eeuw omgeven door een karakteristieke vijfhoekige verdedigingsgordel van dikke muren, grachten en hoge wallen.

Binnen de vesting en daarbuiten zijn veel monumentale panden bewaard gebleven die getuigen van Woudrichems historische betekenis. De dorpen hebben een bloeiend verenigingsleven. De Oranjeverenigingen uit alle dorpen organiseren samen met de gemeente de festiviteiten rond de ontvangst van het koninklijk bezoek.

‘s-Hertogenbosch, met 134.700 inwoners, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De stad is in 1185 gesticht door Hertog Hendrik van Brabant als grensvesting bij de samenvloeiing van de riviertjes de Dommel en de Aa. ‘s-Hertogenbosch heeft een sterk cultuurhistorisch fundament, waarbij de Sint-Janskathedraal, de Binnendieze, de vesting en 500 monumenten gezichtsbepalend zijn. Nieuwe stadsdelen zijn voorzien van vernieuwende, hoogstaande architectuur.

Zakelijk ligt het accent op dienstverlening, bestuur en handel. De Stichting Koninginnemarkt ‘s-Hertogenbosch organiseert jaarlijks de activiteiten op Koninginnedag in de binnenstad. De gemeente ‘s-Hertogenbosch coördineert dit jaar de organisatie van het koninklijk bezoek en - samen met de Stichting - de festiviteiten.

Vanwege het te verwachten warme weer op Koninginnedag zullen de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) extra letten op de temperatuur en hygiëne van het voedsel dat wordt verkocht. De VWA adviseert consumenten om zelf ook alert te zijn wanneer zij voedsel op straat kopen.
In 2006 heeft de VWA ruim 1000 inspecties uitgevoerd op evenementen, waarbij gecontroleerd is op de naleving van de Drank- en Horecawet en de Tabakswet.

Het aantal maatregelen wegens de verstrekking van alcoholhoudende drank en tabak is niet noemenswaardig gedaald ten opzichte van het vorige jaar. In totaal resulteerde 19% van inspecties in een schriftelijke waarschuwing of een boeterapport. Dat is aanleiding om ook in 2007 bijzondere aandacht te schenken aan controles bij evenementen.
Provincie:
Tag(s):