vrijdag, 28. september 2007 - 14:07

Vrouwelijke wetenschappers in de schijnwerpers

Maastricht

Meer dan honderd vrouwelijke wetenschappers werken donderdag 4 en vrijdag 5 oktober samen om aandacht te vragen voor vrouwelijk talent in de wetenschap en obstakels op te ruimen op het carrièrepad van vrouwen.

Tijdens het Europese festival WISER, dat op donderdag 4 oktober wordt geopend door minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, vinden in het Maastrichtse Centre Ceramique tientallen lezingen, debatten, workshops, interviews en meer plaats. Akke Visser en Annelies van der Horst van het Centrum voor Gender en Diversiteit (CGD) van de Universiteit Maastricht zijn de initiatiefnemers.

WISER staat voor Women In Science Education and Research. Terwijl er meer dan voldoende gekwalificeerde vrouwen zijn om belangrijke posities in de wetenschap in te nemen, zijn ze nog steeds sterk ondervertegenwoordigd op die posities. Het Maastrichtse Centrum voor Gender en Diversiteit bracht de afgelopen jaren jaarlijks posters en een monitor uit over het aantal vrouwelijke hoogleraren aan universiteiten. Ze blijken slechts tien procent van de totale populatie te vertegenwoordigen en op bestuurlijke posities van wetenschappelijke instellingen is dat nog minder.

De situatie is in heel Europa niet rooskleurig, maar Nederland spant de kroon door samen met Malta en Luxemburg de laatste positie in te nemen, constateert de organisatie van WISER. Hoogste tijd dus om bestuurders, hoogleraren, postdoc’s, promovendi, studenten, HR-professionals en genderspecialisten wijzer te maken.

Het festival brengt pleitbezorgers van vrouwelijk talent uit heel Europa naar Maastricht. Onder hen bijvoorbeeld Claudine Hermann (honorary professor of physics at the École Polytechnique, Michele Ryan (UK, gender in the workplace), Yvonne Benschop (hoogleraar Organizational Behaviour, Radboud Universiteit), Janneke Gerards (hoogleraar Staats en Bestuursrecht Universiteit Leiden en voorzitter Jonge Akademie KNAW), Heleen Mees (econoom, jurist en publicist en momenteel werkzaam voor de campagne van Hillary Clinton), Agnes Jongerius (voorzitter van de FNV), Gwyneth Jones (schrijfster van boeken voor tieners en volwassenen waarin vaak feministische en genderonderwerpen centraal staan).

En nog vele andere internationaal gerenommeerde (vrouwelijke) onderzoekers en hoogleraren en bestuurders uit zeer uiteenlopende vakgebieden.

Na de opening door minister Plasterk is er een debatspel, met als inzet 95 Lutheriaanse stellingen over vrouwen in de wetenschap. Die op 4 oktober, in navolging van Luther aan de deur van de St. Janskerk gespijkerd worden.

Vijf vrouwelijke topwetenschappers presenteren de stellingen aan Miet Smet (Vlaams Minister van Staat en voormalig minister van gelijke kansen), Gerd Bjorhovde (Rector van de Universiteit van Tromso, Noorwegen en voorzitter van de nationale commissie voor gender mainstreaming) en Carmen Vela (directeur van biotechnologiebedrijf INGENASA en adviseur van de Spaanse minister van Onderwijs).

Voorafgaand aan de opening, spreekt prof. dr. Mineke Bosch haar oratie uit, waarmee ze de bijzondere leerstoel Gender en Wetenschap aanvaardt, waarop ze per 1 augustus 2007 benoemd werd. Voor het volledige programma en de deelnemerslijst: www.wiserineurope.eu

Het onderzoek van het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht richt zich op de dynamiek en interactie van cruciale verschillen (gender, etniciteit, klasse, leeftijd en seksualiteit) in geschiedenis, hedendaagse cultuur en wetensschap. De missie is het ontwikkelen en doorgeven van kennis op het gebied van gender- en diversiteitsstudies.

De positie van het centrum is sterk; het staat Europees goed bekend en ondanks het kleine aantal vaste krachten weet het zichzelf en haar onderzoek goed zichtbaar te maken. Het Centrum heeft een naam heeft in het vertalen van wetenschappelijke inzichten op het gebied van gender naar de praktijk van de doorstroom van vrouwen aan de universiteit. Het EQUALproject Participatie van Vrouwen als Prioriteit voor Wetenschap is daarvan een belangrijk voorbeeld.
Provincie:
Tag(s):