vrijdag, 7. september 2007 - 8:37

Vrouwen zijn milieubewust, maar rijden in oude auto

Breda

Drie kwart van de Nederlandse automobilisten maakt zich zorgen over de dreigende klimaatverandering. Maar op dit moment nemen nog maar weinig automobilisten maatregelen om zelf een bijdrage te leveren aan verbetering van het milieu. Meer dan de helft van de respondenten is niet bereid daarvoor de auto te laten staan. Ook blijven veel mensen in zeer oude auto’s rijden, terwijl zij weten dat deze meer vervuilen dan nieuwe auto’s. Opvallend is bijvoorbeeld dat veel jongeren en vrouwen in een oude auto rijden, terwijl zij zich tegelijkertijd meer dan gemiddeld zorgen maken over het milieu. Dit blijkt uit een onderzoek van MeMo2 in opdracht van Opel Nederland onder bijna 1.000 Nederlanders.

Het zijn voornamelijk jongeren (36%) en vrouwen (27%) die in auto’s rijden van 10 jaar of ouder. Het gaat dan vaak om hun eerste auto (jongeren) of de tweede auto in een gezin. Dit is opvallend omdat juist deze twee groepen ondervraagden zich meer bewust zijn van het milieu en klimaatverandering. Vrouwen letten bij de aanschaf van een nieuwe auto meer dan mannen op of een auto zuinig en weinig vervuilend is (23% vrouw vs. 13% man). Mannen daarentegen vinden het model en het merk belangrijker. Daarnaast hebben vrouwen en mannen een hele andere kijk op auto’s. Vrouwen zien auto’s vaker als een teken van vrijheid en mannen vaker als een verlengstuk van hun persoonlijkheid. Voor bijna een derde van de vrouwen betekende de eerste auto ‘eindelijk vrijheid’.

Nieuwe auto’s maken gebruik van nieuwe schonere technologieën zoals roetfilters en moderne motortechnologie, zodat ze relatief veel schoner en zuiniger zijn dan vergelijkbare modellen van vele jaren oud. De Nederlandse autobranche spoort de overheid al jaren aan om een ‘sloopregeling’ te introduceren om oude vervuilende auto’s sneller van de weg te halen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een financiële tegemoetkoming bij de sloop van een oude auto. Bovendien geeft 75% van de mensen met een oude auto aan dat ze overwegen hun oude auto te vervangen door een minder vervuilende auto als ze een gegarandeerde slooppremie voor hun auto krijgen.
Categorie:
Tag(s):