zondag, 24. juni 2007 - 10:17

VUmc start ook met nier-transplantaties van levende donoren

Amsterdam

VU medisch centrum heeft toestemming gekregen van de overheid om niertransplantaties uit te voeren. Het gaat hierbij om levende donoren, bijvoorbeeld twee zussen of twee levenspartners waarvan één een nier afstaat aan de ander. Tot dusver mochten alleen de zeven andere UMC’s deze transplantaties verrichten.

Met verzekeraar Agis is overeenstemming bereikt over de vergoeding van extra specialistenplaatsen. Het akkoord van de overheid is mede te danken aan de groeiende vraag naar transplantaties met levende donoren. Zowel door het Nederlandse systeem van donorregistratie als door verbeterde overleving na ongelukken en/of beroertes komen er onvoldoende nieren beschikbaar van overleden donoren.

De transplantaties worden uitgevoerd in zeer nauwe en brede samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. In eerste instantie komt een chirurg uit Leiden in VUmc de transplantaties uitvoeren, zodat de chirurgen van VUmc ervaring kunnen opdoen.

Eén van de nefrologen, een arts gespecialiseerd in nierziekten, van VUmc heeft inmiddels acht maanden in Leiden gewerkt en is daar bekend geraakt met de behandeling voor en na een niertransplantatie; deze nefroloog zal de patiënten na de transplantatie begeleiden met eventueel laagdrempelige ondersteuning vanuit Leiden.

Voor VUmc is het erg belangrijk dat er niertransplantaties kunnen plaatsvinden. Hoogleraar nefrologie Ter Wee: “’We zijn blij dat we patiënten nu ook deze behandeling kunnen bieden. Bovendien moesten nefrologen in opleiding voorheen hun zes maanden durende transplantatiestage elders lopen. Voortaan kan dat deels in VU medisch centrum.� Inmiddels zijn in VUmc drie niertransplantaties uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):