woensdag, 11. april 2007 - 9:35

Vuurtoren van bierkratten op Schiermonnikoog

Vier studenten van de TU Delft bouwen in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 april op Schiermonnikoog een vuurtoren van bierkratten. De bierkratten-vuurtoren wordt gebouwd op het terras van Café it Aude Beuthûs op Schiermonnikoog.

De Delftse studenten Civiele Techniek Gerben Doosje, Peter Vermeij, Sofie Boogaerdt en Wouter Knaack werden begin dit jaar door het café en Brand Bier benaderd om ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de kroeg een stunt met bierkratten te verzinnen.

De vier, allen regelmatige bezoekers en/of werknemers van het café, waren op verschillende manieren betrokken bij de drie eerdere bierkrattenstunts van Delftse studenten: de Heineken Bierkrattenbrug (2004), de Brand Krattenkerstboom (2004) en de Amstel Beer Arc de la Clayette (2005). Professor L. Wagemans, hoogleraar Algemene Constructieleer aan de faculteit Civiele Techniek, zal voor advies en extra hulp aanwezig zijn bij de bouw van de vuurtoren.

Bij de stunt op Schiermonnikoog is ditmaal gekozen voor een vuurtoren van groene en gouden bierkratten. De krattenconstructie wordt een holle slanke toren, in tegenstelling tot de eerdere constructies die alle massief waren en verzwaard met lege flesjes. Het ontwerp zal bestendig moeten zijn tegen de onstuimige wind die over het eiland kan waaien. Ook op het gebied van logistiek en voorbereiding moet er geïmproviseerd worden.
De ‘Brand Kratten Vuurtoren’ zal bestaan uit 36 lagen kratjes die tot een hoogte komen van 8,64 meter. In totaal worden er 1330 kratjes, 980 gouden en 350 groene, gebruikt. De geschatte bouwtijd is vier tot vijf uur.

De bouw van de vuurtoren zal op vrijdagavond 13 april om 21.00 uur van start gaan op het terras van Café It Aude Beuthûs, Nieuwestreek 6, Schiermonnikoog. De vuurtoren is het gehele weekend te bekijken.
Provincie:
Tag(s):