zaterdag, 15. september 2007 - 11:25

VVD leden stemmen Rita Verdonk weg

Veldhoven

Mark Rutte hoeft Rita Verdonk niet terug te halen binnen de VVD-fractie. Dit bleek na een de stemming over een motie hierover. Deze werd op het VVD partijcongres in Veldhoven verworpen. Dit betekent dat de meerderheid van de VVD leden Rutte steunt in zijn besluit om Verdonk uit de VVD-fractie te zetten. Ook de motie om het hoofdbestuur de laan uit te sturen werd verworpen.

Kort voor de stemming zei Rutte nogmaals in een toespraak tot de aanwezigen, waarom hij genoodzaakt was om Rita Verdonk uit de fractie te zetten en waarom van terugdraaien geen sprake kon zijn.

In Veldhoven begon de VVD zaterdag rond 10.00 uur aan haar partijcongres. Het onderwerp van deze dag is het wegsturen van partijlid Rita Verdonk afgelopen week. De VVD lijkt gespleten door dit incident en het is nog onduidelijk wat de consequenties hiervan zullen zijn voor VVD leider Mark Rutte.

In de openingstoespraak zette een zelfverzekerde Rutte nogmaals uiteen waarom hij Verdonk uit de partij heeft gezet. Hij zei dat het ‘besluit niet meer is terug te draaien’ en gepikeerd liet hij weten dat je ‘kritiek intern uit en niet via de media’. Rutte hoopt dat aan het eind van het congres de ‘rijen in de VVD gesloten kunnen worden’. Opvallend was dat de VVD leden duidelijk verdeeld waren. Rutte kreeg niet van iedereen applaus en sommige bleven zitten bij het ‘ovationele’ applaus dat Rutte kreeg bij zijn opkomst en na zijn toespraak.

Naast Rutte namen ook de VVD-coryfeën Hans Wiegel en Frits Bolkestein het woord. Wiegel nam het op voor Rita Verdonk, terwijl Bolkestein de beslissing van Rutte een juiste beslissing vond.

Het verhaal dat Henk Kamp partijleider Rutte zou kunnen opvolgen, heeft de voormalig defensieminister vandaag zelf ontkracht. In een vraaggesprek met de NRC laat hij weten dat hij achter Rutte staat en ontkent hij zelf partijleider te willen worden. “We hebben als leden Mark Rutte gekozen, we hebben als fractie Mark Rutte gekozen, nog geen jaar geleden! Het is een vent van veertig die de toekomst heeft en zo is zijn benoeming ook bedoeld�, aldus Kamp.
Provincie:
Tag(s):