woensdag, 19. september 2007 - 10:25

VVN: 'Ouders veroorzaken chaos en verkeers-onveiligheid rond scholen'

Groningen

Bijna driekwart van de basisscholen in ons land vindt dat de ouders in toenemende mate medeverantwoordelijk zijn voor de verkeerschaos en onveiligheid rond hun school. Dit blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder ruim 1300 basisscholen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder ruim 1300 basisscholen. Vooral bij de grote basisscholen speelt zich iedere ochtend een drama af op het gebied van verkeersveiligheid. Om de strijd aan te binden tegen deze zorgelijke ontwikkeling organiseert Veilig Verkeer Nederland op 20 september de landelijke actie 'Op Voeten en Fietsen naar school'. Tienduizenden ouders en kinderen gaan in het hele land protesteren tegen de almaar toenemende onveiligheid rond basisscholen die veroorzaakt wordt door het autoverkeer.

Veilig Verkeer Nederland vindt het zorgelijk dat kinderen niet meer op jonge leeftijd leren hoe het verkeer werkt. Verkeerservaring is namelijk essentieel voor veilige verkeersdeelname. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het aantal kinderen dat op de weg naar school gevaarlijke wegen of kruispunten moet passeren is toegenomen van 48% in 1997 naar 58% nu. Afgelopen jaar steeg het aantal verkeersdoden onder kinderen jonger dan 12 jaar van 19 naar 21. Daarnaast zijn verkeersongevallen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 13 tot 15 jaar. In 2006 was ook sprake van een forse stijging onder jongeren in de leeftijd 12-15 jaar van 16 naar 25 doden.
Provincie:
Tag(s):