vrijdag, 9. november 2007 - 19:45

Waarschuwing voor speelgoedkralen met GHB

Amsterdam

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt consumenten in het bezit van Aquapearls speelgoedkralen. Dit zijn gekleurde kraaltjes voorzien van een coating. Hiermee kan een kunstwerkje gemaakt worden. Als dit met water wordt besproeid, krijgt het een blijvende vorm. Het speelgoed is niet bestemd voor kinderen onder de drie jaar. De kraaltjes kunnen bij inslikken gevaarlijk zijn.

In de Verenigde Staten zijn twee gevallen gemeld van kinderen die meerdere kralen van het merk Aquadots hebben ingeslikt. Zij werden duizelig, moesten braken en raakten in coma. Eén van deze kinderen was twintig maanden oud en had enkele dozijnen kraaltjes ingeslikt. De vermoedelijke oorzaak is het gebruik van een verkeerde samenstelling van de lijm in een partij kralen die afwijkt van de goedgekeurde formulering. De kralen worden gecoat met een lijmlaag waarin een chemische stof zit die in het lichaam wordt omgezet in de partydrug GHB. In onder andere Australië en Denemarken zijn incidenten gemeld met vergelijkbare kralen van het merk Bindees.

Het risico is alleen aanwezig als de kraaltjes worden ingeslikt. De VWA raadt ouders en verzorgers aan om speelgoedsets met kraaltjes met een lijmlaag uit voorzorg buiten het bereik van jonge kinderen te houden. Er bestaan geen twijfels over de veiligheid van gewone kraaltjes en steekpennetjes voor mozaïek.

De VWA is over de speelgoedkralen geïnformeerd door de leverancier en doet nader onderzoek. De VWA ziet toe op de acties van de leverancier om consumenten te waarschuwen en de kraaltjes uit de handel te nemen. De VWA beschikt nog niet over informatie over de aard van de chemische stoffen in de verkeerde samenstelling.
Categorie:
Tag(s):