donderdag, 1. november 2007 - 16:33

Wapenbezit daalt na invoering fouilleren

Rotterdam

Het wapenbezit neemt af en het aantal aangiften van straatroof en berovingen daalt. Dat is de belangrijkste conclusie uit een donderdag verschenen evaluatieonderzoek naar de effecten van preventief fouilleren in Rotterdam.

In het onderzoek is het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) nagegaan of er maatschappelijk draagvlak is voor preventief fouilleren en wat de effecten zijn. Ook is onderzocht hoeveel wapenvondsten en arrestanten preventief fouilleren heeft opgeleverd sinds de eerste actie in september 2002.

In vier jaar tijd zijn ruim 89.000 personen gecontroleerd, naast 18.000 voertuigen en 476 horecapanden. Bij de acties werden meer dan 2.000 personen aangehouden en meer dan 2.500 wapens in beslag genomen. De laatste jaren is het aantal controles verminderd, deels als gevolg van een betere veiligheidssituatie.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat onder de Rotterdammers een breed maatschappelijk draagvlak is voor preventief fouilleren. Een meerderheid ziet de politie zelfs meer en ook in andere gebieden preventief fouilleren.
Provincie:
Tag(s):