dinsdag, 15. mei 2007 - 8:22

Wederom eis tot inzage rapport vuurwerkramp

Enschede

De Twentsche Courant Tubantia is naar de rechter gestapt om te eisen dat minister van Justitie Hirsch Ballin het rijksrechercherapport over de vuurwerkramp in Enschede vrijgeeft. Op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) wil de krant inzage in het tot nu toe geheim gehouden rapport. In januari besloot de rechter al dat de rapporten openbaar gemaakt moeten worden, de minister legde dit vonnis echter naast zich neer en nam geen nieuw besluit.

Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp in Enschede plaats. Ontploffingen in het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks vaagden de hele woonwijk Roombeek weg. De ontploffing was tot in een omtrek van 60 kilometer te horen. Bij de ramp vielen 23 doden, ongeveer 950 gewonden. Tweehonderd woningen werden volledig verwoest. 1250 mensen raakten dakloos. 1500 woningen buiten de wijk en zo'n 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd. De materiële schade werd geschat op ongeveer 1 miljard gulden (454 miljoen euro).

Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn, die met hun eigen onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede landelijke bekendheid kregen, zijn in november 2006 gehoord door de bestuursrechter in Almelo. Beide mannen verweten de recherche tunnelvisie tijdens het onderzoek naar de ramp.

André de Vries werd ten onrechte veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens de brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf. De Vries werd later in hoger beroep vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de ramp.

PD Recherche Advies, het bureau van Paalman en De Roy van Zuydewijn, drong ook al aan op openbaarmaking van de rapporten en bijlagen over de vuurwerkramp. De rapporten van de Rijksrecherche en het bureau Interne Zaken van de politie Gelderland Midden zijn altijd 'geheim' gebleven en eerdere verzoeken tot openbaarmaking bij de Procureur-Generaal werden afgewezen.

In januari werden de krant, Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn al in het gelijk gesteld door de rechtbank in Almelo maar de minister gaf geen gehoor aan het besluit. In het rapport staan mogelijk aanwijzingen dat de Twentse politie de rechtbank in het onderzoek wilde misleiden.

Steeds meer puzzelstukjes komen boven drijven, zes en een half jaar na de ramp die Nederland schokte.......
Provincie:
Tag(s):