zaterdag, 25. augustus 2007 - 14:48

Wederom pole position voor Massa in Turkije

Vorig jaar pakte Ferrari-coureur Felipe Massa al de pole position op Istanbul Park. De kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije op Istanbul Park is door Felipe Massa het best afgesloten. Tweede snelste man was Hamilton, Raikkonen werd derde en Alonso mag morgen als vierde starten. BMW Sauber pakte wederom de plaatsen achter de teams van Ferrari en McLaren, Kubica eindigde daar voor Heidfeld. Zevende, achtste, negende en tiende werden respectievelijk: Kovalainen, Rosberg, Trulli en Fisichella.

Kwalificatiedeel één gaat van start. Vitantonio Liuzzi en het team van Spyker bijten het spits af. Sakon Yamamoto en Adrian Sutil zien we meteen in hun eerste ronde met veel onderstuur buiten het asfalt komen, beide coureurs kunnen hun weg vervolgen. Wiliams-coureur Alexander Wurz zet de eerste snelle tijd neer. Nico Rosberg verbetert die tijd. De jonge Duitser beleeft een goed weekend, vanochtend in de vrije training zette hij een vijfde tijd neer. Op de helft van de eerste kwalificatiesessie is Yamamoto nog steeds sneller dan Sutil. Met nog zes minuten te gaan zet Raikkonen de snelste tijd neer. Dan spint Spyker-coureur Yamamoto, de Japanner weet de bolide aan de praat te houden en rijdt door.

Met nog drie minuten te gaan staat Ralf Schumacher in de gevarenzone, de Duitser staat echter nog in pitbox en gooit het op één laatste snelle ronde. Anthony Davidson rijdt zich veilig met zijn laatste snelle ronde, de jonge Britse coureur voor Super Aguri weet zich op de achtste plaats neer te zetten. Het eerste kwalificatiedeel zit erop: uitvallers zijn het gehele Spyker-team, waar Sutil zich voor Yamamoto plaatste. Sebastian Vettel, Takuma Sato, Ralf Schumacher en Vitantonio Liuzzi halen het ook niet. Opvallend is de slechte prestatie van de jongste Schumacher. De Toyota-coureur zat er heel het weekend goed bij, maar kan het vandaag niet waarmaken. Hij noteert de achttiende tijd, ten opzichte van een voorlopig elfde tijd van Jarno Trulli.

Terwijl er op de achtergrond een lichte bosbrand plaatsvindt gaat het tweede kwalificatiedeel van start. Giancarlo Fisichella en Heikki Kovalainen lijken aanspraak te maken om in de top tien kwalificatie te komen. Beide Renault-coureurs rijden goede tijden en staan in de voorlopige tijdentabel direct achter de teams van Ferrari en McLaren. Dan zet Fernando Alonso met nog vijf minuten te gaan de snelste tijd neer. De Spanjaard gaat direct naar binnen en lijkt veilig te zijn voor het laatste kwalificatiedeel.

In de gevarenzone staan het team van Honda, Williams en Trulli samen met Davidson. Al deze coureurs trachten met nog twee minuten op de klok te gaan zichzelf veilig te rijden. Heidfeld, Kubica, Massa, Hamilton en Alonso staan binnen. Davidson is de eerste die de top tien binnen springt, de Super Aguri-coureur staat voorlopig achtste, inmiddels is de vlag gevallen. Coulthard valt eruit, Rosberg gaat naar zeven, Button valt eruit, Trulli haalt het wel. Alexander Wurz verliest wederom het kwalificatiegevecht met de jongeling Rosberg, de Oostenrijker haalt het niet. Officiële uitvallers zijn de dappere Davidson, Barrichello, Button, Wurz.

De coureurs staan klaar voor de laatste kwalificatiesessie, waarin bepaald wordt wie de pole position gaat pakken. De minirace gaat om kwart voor twee van start, Raikkonen rijdt op kop, gevolgd door Hamilton. De gehele teams van Ferrari, McLaren, BMW Sauber en Renault gaan uitmaken wie, waar morgen binnen de top tien start. Zoals zo vaak hebben ook Nico Rosberg en Jarno Trulli zich gemeld binnen de top tien. Met nog zeven minuten te gaan maken de eerste coureurs hun pitstop, om zo voor twee laatste snelle ronden te gaan waarmee de coureurs een gooi doen naar de pole position op Istanbul Park.

Vier minuten resteren op de klok als Felipe Massa de voorlopig snelste tijd neerzet, Raikkonen staat voorlopig tweede en de McLarens volgen. BMW Sauber en Renault kunnen wederom niet tippen aan de kwalificatiesnelheid van het Italiaanse Ferrari en het Britse McLaren-team. Met een kleine drie minuten op de klok komt het team van Ferrari in beweging, ook McLaren volgt deze beweging. De coureurs maken een laatste stop bij hun teams en spelen met de tijd om zo een vrije baan te krijgen voor hun laatste snelle ronde.

Het steekspel gaat van start. Met nog veertig seconden te gaan probeert de Finse teamgenoot de pole position van Massa af te nemen. De klok staat op nul seconden, alle tien coureurs kunnen nog een laatste snelle ronde neerzetten. De eerste die dat doet is Raikkonen, hij verbetert zichzelf echter niet. Hamilton gaat naar een voorlopige pole position. Massa trekt aan het langste eind en pakt wederom een pole postion. Vorig jaar scoorde hij hier ook met zijn eerste pole position. Alonso reed geen goede laatste ronde en eindigt als vierde. Kubica beslecht de kwalificatie in zijn voordeel ten opzichte van Heidfeld, hij eindigt zesde. Kovalainen staat direct daarachter, Rosberg mag morgen als achtste beginnen. Trulli eindigde als negende, Fisichella start als laatste man binnen de top tien.
Categorie:
Tag(s):